Абазаа Рбжьы – Abazaların Sesi – Haziran 2020

0
1236

Uzun yaşamın şerefine!

Gal Bölgesi sakinlerinden Zinaida Şamugia 5 Mayıs 1908 doğumlu… Abhazya’nın en uzun yaşayanlarından biri de o. 5 Mayıs’ta 112 yaşına girdi.
Doğum gününü akrabaları, yakın dostları ve komşularıyla kutlayan Zinaida’nın akrabası Maia Ketsbaia, “Zinaida nine çok iyi. Birlikte müthiş bir parti yaptık; sağlığına içtik, şerefe kadeh laldırdı ve herkesin kendisi kadar uzun yaşamasını diledi” diyor.
Zinaida 1908 yılında Gal Bölgesi’nde yer alan Bargiap Köyü’nde doğmuş. Ingur hidroelektrik istasyonunun inşa edilişine şahit olmuş, orada on yıl aşçılık yapmış.
Zinaida’nın anne ve babası kendisi çok küçükken vefat etmiş. Zinaida ve kardeşlerini amcaları ve halaları büyütmüş. 20 yaşındayken evlendiğinde eşi 70 yaşındaymış.
“Nasıl yani? Çok gençtiniz, onunla evlenmeyi nasıl kabul ettiniz? Sizi zorladılar mı?” diye sorulduğunda “Hayır, beni kimse zorlamadı. Kendim istedim. İyi bir insandı, saygılıydı ve beni hiç incitmedi. Rusçası çok iyiydi, Kharkov’daki enstitüden mezundu ve köy konseyinin başkanıydı. Evet, bir de parası vardı” diyor.
Çift birlikte 25 yıl geçirmiş. Bir oğlu olmuş ve nihayet torunu Emzar doğmuş.

Acılar
Ailedeki talihsizlikler Büyük Vatanseverlik Savaşı döneminde başlamış. Zinaida ve eşi Gal’de kalmış, 13 çuval fındık satarak torunlarını ve gelinlerini Leningrad’a yollamışlar. Gözyaşlarını tutamayan Zinaida, “İki ay sonra geri döndüler. Ve bir felaket yaşandı, torunum yüzmek için denize gitti ve boğuldu” diyor.
Zinaida’nın oğlu tek çocuğunun ölümüne dayanamamış ve hayatını kaybetmiş. Uzun süre geliniyle yaşamış ama bir süre sonra geçinememeye başlamışlar ve Zinaida akrabalarının evine taşınmış. Şu anda teyzesinin evinde yaşıyor. Uzak akrabaları ve komşuları yardımcı oluyor.
Çocukluğundan itibaren çalışmaya başlayan Zinaida, “Sovyet dönemindeki yaşantımız çok iyiydi, çok iş vardı ama iyi para veriyorlardı” diyor. Yaşına rağmen, kendi bahçesinde kestane yetiştirmek dahil bir sürü iş yapıyor.

Madalya
Bölgedeki çay fabrikasında bir dönem çalışan Zinaida’nın başarısı 1975’te “Sosyalist görev ve planlanmış işlerdeki üstün performans” madalyası ile ödüllendirilmiş.
(sputnik-abkhazia.ru)

Çeviri: Serap Canbek

***

Haraziya’ya yeni görev

Temmuz 2017’den beri Abhazya Cumhuriyeti Türkiye Yetkili Temsilcisi olarak görev yapan Vadim Haraziya, Abhazya Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Abhazya Cumhuriyeti Devlet Geri Dönüş Komitesi Başkanlığı’na atandı.
Haraziya’ya yeni görevinde başarılar diliyoruz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz