Korona ve Kuzey Kafkasya

0
915

“Resmi istatistiklerdeki rakamlar yanlış. Bu yalanlar artık bir devlet politikası haline gelecek”

Memorial İnsan Hakları Merkezi Kuzey Kafkasya Şubesi Başkanı Oleg Orlov, Kuzey Kafkasya’daki koronavirüs vakaları ve istatistiklerin manipüle edilmesi iddiaları hakkında konuştu.
Kuzey Kafkasya’da koronavirüs ile ilgili durum giderek endişe verici hale geliyor. Bölge halkı istatistiklere inanmıyor, doktorlar koruyucu ekipman eksikliği olduğunu iddia ediyor ve insanlar ölmeye devam ediyor. Orlov, Kavkaz.Realii haber sitesinin sorularını yanıtladı.

Doktorlar şikâyetçi

-Kuzey Kafkasya’daki meslektaşlarımızla devamhalindeyiz, bölge sakinlerinden ve doktorlardan çok şikâyet alıyoruz.

Son olarak Nalçik’teki doktorlardan şikâyet geldi. Bahsettikleri olaylar Rusya’nın neredeyse tüm bölgelerinde gerçekleşiyor. Şikâyetçi oldukları konu ise korkunç: Enfeksiyonla ilgili konularda çalışan doktorların korunma şartlarının olmaması. Koruyucu ekipman yeterli değil, koruyucu giysi yok. Hatta sıradan hastane önlükleri bile yetersiz. Bu giysilerin yeniden kullanılması için devamlı dezenfekte edilmeleri gerek, çoğunda delikler açılmış. Doktorlar kendilerini tamamen savunmasız durumda hissediyor.

-Diğer cumhuriyetlerde durum nasıl?

-Diğer bölgelerden gelen şikâyetler de benzer. Bu bilgiler iki açıdan çok rahatsız edici. Birincisi, halka açık yerlerde maske kullanımı ve sosyal mesafe gibi karantina önlemlerini sağlama konusunda yetkililerin tamamen yetersiz kalmaları… Kabardey-Balkar ve Dağıstan bu normlara uyum konusunda çok başarısız.
İkincisi ise enfekte olanların ve koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin gerçek sayısının saklandığına dair yaygın inanç… Açıklamalarda iki tanım var: “Koronavirüs nedeniyle” ya da “koronavirüsle ilişkili”… Bu konuyla ilgili olarak özellikle İnguşetya liderine açık mektup gönderdik. Mektubumuzda nisan ve mayıs aylarındaki araştırma sonuçlarına işaret ettik: Sosyal medyada araştırmalar yaptık, ölüm bilgilerini gördük ve hasta yakınlarının ifadelerinden zatürre nedenli hastane yatışlarının da aslında korona ile ilişkili olduğu sonucuna vardık. Şunu özellikle vurgulamalıyım: Bu sadece sosyal medyadan edindiğimiz bilgi. Kayıtlara girmemiş 27 vaka bulduk, oysa aynı dönemin resmi istatistiklerindeki rakam 9’du. Mektubumuza henüz bir cevap gelmedi.

-Dağıstan ve Çeçenya’daki durumdan bahsetseniz…

Dağıstan’da yaşananların izahı imkânsız. Herkes zatürre olarak yanlış kaydedilmiş 400’ten fazla can kaybı olduğunu söylese de Dağıstan Cumhuriyeti Başkanı Vladimir Vasiliev’in söyleminde resmi kayıtlara girmiş 27 ölüm vakasından bahsedildi. Rakamların hafife alınması dikkat çekici. Bir çelişki: Karantina önlemlerine uymayan bir nüfus, hem hoşnutsuz hem de yakınıyor.
Kadirov’un totaliter rejiminin dehşeti hakkında birçok açıklama yapan ben ve Memorial üyelerinden bunu duymanız garip gelecektir ama Çeçenya hakkında bu konuda söylenecek kötü bir şey yok. İlk dönemlerde, karantina önlemleri konusunda güvenlik güçlerinin yasadışı müdahaleleri ile ilgili haberler almıştık. Üç hafta önce, karantina şartlarına uymayanlar gözaltına alınıp polis merkezlerinin dışında yasadışı yerlere götürülüyordu. Mesela Staropromilovski bölgesindeki bir garaja konuldular. Birkaç gün içinde birkaç düzine insana ulaştı sayı. İnsanlar kapalı bir alandaydı, enfeksiyon kapmak için daha tehlikeli ortam neresi olabilirdi?
Son haftalarda ise Çeçenya’dan bu tip raporlar almıyoruz. Bunun nedeni insanların korkması değil çünkü biz resmi makamlardan değil adını açıklamadığımız kişilerden doğru haberi alıyoruz. Bugünlerde güzel haberler alıyoruz: Karantina önlemleri olması gerektiği gibi uygulanıyor, sokaklarda çok az insan var, Grozni’deki insanlar maske kullanıyor. Dükkânlardaki önlemler de yolunda… İnsanlar dükkânlarda kalabalıklar oluşturmuyor.
Zorunlu karantinadaki insanlara yiyecek ulaştırılıyor. İnguşetya’nın aksine cenaze ya da toplu ibadet gibi Vaynakh ritüelleri askıya alınmış durumda. Cezai müeyyideler uygulanıyor.

-Çeçenya’daki ölüm istatistikleri komşu ülkelerinkinden daha mı doğru?

-Tabii ki değil. Çeçenya’da komik rakamlar var. Dağıstan’da enfekte olmuş yaklaşık iki bin kişiye karşılık 27 ölüm kaydedilmiş. Oysa her iki rakam da yalan. Rakamların yanlış olduğunu ispatlayacak açık bir delilimiz yok ama Çeçenya’da da durum aynı. Bu bir domino etkisi: Kremlin ve Putin’e daha iyi görünmek için bir bölgenin yalan söylemesi yeterlidir, sonrasında da herkes yalan söylemeye başlar çünkü hepsi de komşularından daha iyi görünmek istemektedir. Yalan her yere yayılır. Skandal uluslararası boyuta ulaştığında ise herkes New York Times’ta aktarılan verileri yalanlar.
Bu yalanlar da ne yazık ki artık bir devlet politikası haline gelecek. (www.kavkazr.com)

Çeviri: Serap Canbek

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz