Üç ismin vekilliği düşürüldü
CHP Milletvekili Enis Berberoğlu, HDP Milletvekilleri Leyla Güven ve Musa Farisoğuları’nın vekilliği 4 Haziran’da düşürüldü. Daha sonra tutuklanan üç milletvekilinden Güven ve Berberoğlu serbest bırakıldı.
HDP ve HDK Bileşenleri toplantısı
HDP Parti Meclisi üyelerinin ve HDK bileşenlerinin bir araya geldiği toplantı 12 Haziran Cuma günü yapıldı. Jıneps gazetesinin de yer aldığı toplantıda ülke gündemi, ‘Demokrasi Yürüyüşü’, 1 Eylül Dünya Barış Günü’ne değin düzenlenmesi planlanan etkinlikler görüşüldü.
‘Halklar Buluşuyor’
Çerkes, Süryani, Türkmen, Arap, Alevi, Kürt, Sünni, Hemşin, Ermeni halkları ve HDK, DAD, Jıneps gazetesi temsilcileri, Halklar ve İnançlar Komisyonu Eşsözcüsü Tülay Hatimoğulları ile ‘Halklar Buluşuyor’ başlığıyla 13 Haziran Cumartesi günü ‘Demokrasi Yürüyüşü’nü değerlendirmek üzere bir araya geldi.
‘Darbeye Karşı Demokrasi Yürüyüşü’
HDP’nin 15 Haziran’da Edirne ve Hakkâri’den başlattığı yürüyüşün ilk günü Hakkâri İl binası önündeki açıklamada konuşan HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, “Biz siyasette ısrarcıyız, demokratik meşru zemini asla terk etmeyeceğiz ama anayasal ve demokratik haklarımızı kullanmaktan asla geri durmayacağız” dedi. Edirne kolunun ilk durağı ise Edirne Cezaevi’ydi. HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan başkanlığındaki heyetin Edirne Cezaevi önünde açıklama yapması engellendi. Cezaevi yakınında açıklama yapan Buldan “82 milyon için, Zap Suyuyla ile Meriç’i buluşturmak için yola çıktık” dedi. Engellemelere karşın sürdürülen ‘Demokrasi Yürüyüşü’ 20 Haziran Cumartesi günü Ankara’da yapılan final buluşmasıyla tamamlandı. Yürüyüş boyunca gerçekleştirilen kurum ziyaretleri, halk buluşmaları ve toplantılarından edinilen görüş ve öneriler Meclis Parkı’nda düzenlenen bu final toplantısında yapılan basın açıklamasıyla paylaşıldı. Kadın Meclisleri ve örgütlerinin 7 Haziran’da başlattığı ve dört hafta süren “Kadın Mücadelesi Her Yerde” kampanyası kapsamında Mor Konvoy da 15 Haziran günü pek çok kadın siyasetçinin tutuklu olduğu Kandıra Cezaevi önüne gelerek basın açıklaması yaptı.
Av. Eren Keskin’in evine girildi
İnsan Hakları Derneği Eş Genel Başkanı Eren Keskin’in evine 16 Haziran günü kimliği belirsiz kişilerce girilerek eşyaları dağıtıldı. İHD’den yapılan açıklamada bunun Keskin’e yönelik bir tehdit olduğu belirtilerek “Eren Keskin’in annesi ile birlikte (annesi vefat ettiğinden bir süredir evde kalmıyordu) ikamet yeri olan evde yapılan ilk incelemede eve giren kişi veya kişilerin evdeki değerli eşyadan bir yüzüğü yerinden alıp salondaki masanın üzerine bırakarak mesaj vermeye çalıştıkları anlaşılmaktadır” denildi. (Evrensel)
Dünya Ev İşçileri Günü
“Ev İşçilerine İnsanca İş Sözleşmesi” 16 Haziran 2011’de Uluslararası Çalışma Konferansı’nda kabul edilerek ev işçilerinin asgari hakları tanındı ve 16 Haziran tüm dünyada Ev İşçileri Günü ilan edildi. Türkiye henüz sözleşmeyi imzalamadığı için buna bağlı yasal düzenlemeler de yapılmadı. İmece Ev İşçileri Sendikası’ndan Münire İnal “Türkiye’de 1 milyonu aşkın ev işçisi var. Ama biz işçi statüsünde değiliz. Yıllarca çalışsak da emekli olamıyoruz. Sağlık sisteminden de diğer işçiler gibi faydalanamıyoruz. Ev işçilerinin ve sendikalarının talepleri doğrultusunda bütün ev işçilerini güvenceli çalışma, sosyal güvence hakları ile birlikte kolay sigorta talep ediyoruz” dedi. (Bianet)
Barolar Ankara’ya yürüdü
Türkiye’nin dört bir yanından baro başkan ve yöneticileri ile avukatlar, baro seçimleri ve Avukatlık Kanunu’nda yapılmak istenen değişikliklere karşı 19 Haziran’da “Yüreğimizin götürdüğü yere yürüyoruz! Bizim yüreğimizin götürdüğü yer, hukuk devletidir. Hukuk devleti için yürüyoruz! Ankara’ya yürüyoruz! #SavunmaYürüyor!” açıklamasıyla Ankara’ya yürüyüş başlattı.
Ankara girişinde polis kuvvetleri tarafından durdurulan ve yürüyüşlerine izin verilmeyen baro başkanları ve beraberindeki katılımcılar geceyi polis ablukası altında geçirdi. 27 saatin ardından temsili yürüyüşe izin verilmesi sonrası baro başkanları yaklaşık 500 metrelik temsili bir yürüyüş ile Ankara’ya giriş yaptı.
Maske takma kuralına uymayanlara ceza
22 Haziran Pazartesi gününden itibaren ülke genelinde maske takma kuralına uymayanlara Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 282’nci maddesi uyarınca 900 lira idari para cezası uygulanmaya başladı. Maske 48 ilde her koşulda zorunluyken 33 ilde ise alışveriş merkezi, restoran, market, kuaför, kafe gibi işyerlerinde zorunlu. (AA)