Rusya vatandaşlığı yasasında değişiklik

0
785

Rusya Federasyonu (RF) Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 24 Nisan 2020’de imzaladığı Federal Yasa 134-F3 “Rusya Vatandaşlığı Yasasında Değişiklik” 24 Temmuz’da yürürlüğe girdi.
1- RF vatandaşlığı alacak olan yabancı ülke vatandaşının; geldiği ülkeye ve hangi amaçla RF vatandaşlığına başvurduğuna bakılmaksızın, geldiği ülkenin vatandaşlığını reddetme zorunluluğu kaldırılıyor.
2- Belarus, Kazakistan, Moldavya ve Ukrayna vatandaşı olup, RF vatandaşlığına geçmek isteyenlerden, gelir beyanı ve 5 yıl Vid na Jitelstvo (Mavi Pasaport) ile yaşamak zorunluluğu kaldırılıyor.
3- Eskiden SSCB vatandaşı olan, bugün eski SSCB ülkelerinden birinde yaşayan fakat bu devletlerin vatandaşlığını almayan, vatansız, yetişkin ve erişkin kişiler, beş yıllık Mavi Pasaport’lu ikamet ve gelir beyanı zorunluluğu olmaksızın Rus vatandaşlığını kolaylaştırılmış bir şekilde alabilecekler.
4- RF vatandaşıyla evli olan ve bu evlilikten çocuğu olan göçmenlerin, vatandaşlığa başvurmaları için evlilikten sonra üç yıl bekleme zorunluluğu kaldırılıyor. RF’de sürekli veya geçici yaşama şartıyla direk vatandaşlığa başvurma hakkı doğuyor.
5- RF’de yükseköğrenim yapmış ve mezuniyetten sonra minimum 1 yıl RF’de çalışmış olanlar “kolaylaştırılmış vatandaşlık” prosedürüyle vatandaşlığa ba vurabilecekler.
6- Ebeveynlerden birinin vatandaş olması ve RF’de yaşıyor olması, çocuğun “kolaylaştırılmış vatandaşlık’’ haklarından yararlanmasını sağlıyor.
7- Zamanında Rusya İmparatorluğu sınırları içinde veya SSCB vatandaşı olup RF sınırları dışında yaşamak durumunda olanlar ve/veya onların devamları, Rus dilini taşıyor olanlar “kolaylaştırılmış vatandaşlık” prosedüründen yararlanacaklar.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz