Jıneps Ocak ’21 Sayısı Yayında

0
707

Değerli okurlarımız,

Jıneps bu ay da bildiğiniz nedenlerden dijital formatta ve tam 32 sayfa…

2021 yılı abone bedelinin Ocak 2021 sonuna kadar ödenmesi gerektiğini bir kez daha hatırlatarak ocak sayımızdaki konulara göz atalım.

Bu arada bir yılı daha ardımızda bırakırken “Tha, 2021’de tüm halkları özgür ve mutlu kılsın ama biz Çerkesleri de unutmasın. Yeni yıl mutlu, umutlu, sağlıklı, bol kazançlı geçsin ama abonelerimiz ve muhtemel abonelerimiz de Jıneps’i unutmasın” diyelim.

Ocak ayında, köşe yazılarıyla, Cihan İşbaşı, Birgül Asena Güven, bu ay aramıza katılan Mısost Ayşen Dağıstanlı, Ali Çurey, Oubykh Mektupları, Jıy Zafer Süren, Olgaç Oral, Dr. Hajbeviko Fatma Yılmaz, İrfan Çağatay Aleksiva, Mahir Özkan, Alaattin Bayram ve çizgileriyle en genç arkadaşımız Çuşha Nesij gazetemizde…

“Kitle imha Silahlarının Yayılmasının Önlenmesine İlişkin Kanun Teklifi”, örgütlenme özgürlüğü açısından içerdiği kısıtlayıcı düzenlemeler nedeniyle birçok STK’da olduğu gibi KAFFED bünyesinde de tepkiyle karşılanmıştır. Konuyla ilgili KAFFED bildirisi gazetemizde.

Konya’da 27 Haziran 2019’da Şeyma Sarı ve kardeşi Tuğba Sarı’yı öldürüp anneleri Hacer Sarı’yı da ağır yaralayan Muzaffer Canpolat’ın yargılanmasına devam edilmiş ve sonraki duruşma 22 Ocak’a ertelenmiştir.

İstanbul Kafkas Kültür Derneği tarafından düzenlenen You Tube canlı yayınlarının birincisi 18 Aralık’ta yapıldı. Doç. Dr. Ulaş Sunata’nın “Hafızam Çerkesçe” kitabıyla ilgili program Yaşar Güven moderatörlüğünde Ulaş Sunata ile gerçekleştirildi. 25 Aralık’ta yayımlanan “Türk Edebiyatında Çerkes Kadını” konulu sohbet,  Ayça Atçı, Doç.Dr. Erol Köroğlu ve Elbruz Aksoy’un katılımıyla gerçekleşti.

KAFFED sohbetlerine bu ay 5 Aralık’ta “Kafkasya kökenlilerin Hafıza Mekanları” konulu yayına Özcan Atıcıer moderatörlüğünde Tuğba Erdem konuk oldu. 19 Aralık’taki yayına ise Nalçik’te yaşayan müzisyen Kilar Nesren Şırayder katıldı.

Seteney sayfasında köşe yazarlarımız dışında, korona günlerinde evde çalışmayı anlatan Çiğdem Duman’ı , “2021 Kamu Bütçe Tasarısı”nda kadınların durumunu,  dünyayı saran “me too” hareketine bir de bizim toplumdan bakan Yasemin Oral’ı okuyabilirsiniz.

Bu ayın ilk söyleşisini  Nalçik’ten Kıp Gupse Altınışık gerçekleştirdi:  Geleneksel Adige kamış örme sanatı “Argen”  ve sanatçı Mazlo Ruslan. Biz diasporadakiler için pek bilinmeyen bir sanat hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. İkinci söyleşimizde ise Ezel Akay, çok yönlü sanat geçmişi ve tartışılan son filmi “9 Kere Leyla”yı Akanda Taştekin’e anlattı. Bir diğer söyleşimizde “on parmağında on marifet” olan Adam Açmiz, Serap Canbek’in sorularını yanıtladı. Yine Serap Canbek’in Maksudiye Çerkes Kültür Evi ile ilgili Nahit Serbes ile yaptığı söyleşi…

‘Avrupalı Çerkesler’i, Elif Ergün’ün yazı dizisinin ikinci bölümü “Bir Sözlü Tarihin Öznesi Çerkesler”i okuyabilirsiniz.

Vaynakhların Sesi’nde “Yasaklanmış Çocuklar”ı, Galip Özdemir’in şiirini, “Abazaların Sesi”nde güncel haberleri görebilirsiniz.

Türkiye’den Konya’daki Çerkes köyleri dışında Kuneytra’nın “örnek köy”ü Bariqa’yı tanıyabilirsiniz. Ekoloji –Çevre sayfamızda Osman Güdü’den “Göbeklitepe’den Kolombiya Amazon Ormanları’na” yazısı ve çevre haberlerimiz de var.

İnsan hakları ihlalleri 2020 raporunu, Türkiye’de kutuplaşmanın boyutlarını, arka kapağımızda da YouTube sayfamızdan videosunu izleyebileceğiniz, ilk drone’la çekilmiş görüntülere sahip haberimiz olan Elif Tokgöz’ün Çerkes Sarıdere Köyü tanıtımını bulabilirsiniz.

İyi okumalar…

JINEPS

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz