Kitap: Generalin Kızı Katerina Çerkesler Arasında

0
750

Kadir Natho

Kadir Natho Rusya’da doğmuş bir Amerika vatandaşıdır. “Çerkes Yıldızı” dergisinin yayıncısı, “Kafkasya’da Eski ve Yeni Gelenekler, Nikolas ve Nadyuşa, Çerkes Tarihi, Anılar, Büyük Kaçırma (Generalin Kızı), Adige Xabze” kitaplarının ve Adige dünyasında iyi tanınan “Medeya” piyesinin yazarıdır. Kitapları Türkçe, Arapça, Rusça ve Çerkesçeye çevrilmiştir.

Yazar, Çerkesçe ve Rusçadan İngilizceye çeviriler yapmaktadır.

2018 yılında üç ciltlik “Adige Edebiyatı Tarihi” kitabını yayınlayan yazar, ABD’de yaşayan Adigelerin “Adige Xase” çevresinde birleşmesinde, uluslararası Çerkes organizasyonlarının kurulmasında ve güçlendirilmesinde önemli katkılarda bulunmuştur.

Elinizdeki çalışma bize, trajik Adige tarihinin 19. yüzyıl Kafkas Savaşları dönemindeki kahramanlıklarını bir kez daha hatırlatmaktadır. Kitapta gerçek ve kurgu içiçedir. Bağımsızlık ve özgürlük mücadelesine katılmış tarihi kişilikler, insanlık dışı kötülükleriyle halkın hafızasına “şeytan” olarak kazınmış acımasız General Zass’ın kızını kaçırıyorlar. Olayın nasıl gerçekleştirildiğine dair sunulan detaylar okuyucunun olayın doğruluğuna inanmasını sağlıyor. Kazıklara geçirilmiş Çerkes kafalarını gören ulusal kahramanların o anki duygularını derinden hissediyorsunuz.

“Rusların dediği gibi “Ateş olmayan yerden duman çıkmaz” ya da Adigelerin dediği gibi “Rüzgâr olmadan ot kımıldamaz.” Gerçekten bir kaçırma olmamışsa sadece bir efsaneyse bile anlaşılıyor ki halkımız, savaşarak barışı sağlamaya çalışmanın anlamsızlığını, barışa giden yolun birbirinin zıt taraflarını tanımak ve kabul etmekle bulunabileceğini fark etmişti,” diyor yazar kitabın önsözünde.

Adigey Onur Madalyası sahibi olan yazar Ocak 2021’de aramızdan ayrılmıştır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz