Mısır’ın feminizm ikonu hayata veda etti

0
796

Mısırlı kadın hakları savunucusu ve feminist yazar Neval El Saadawi 21 Mart günü Kahire’de yaşamını yitirdi.

Arap dünyasında kadın hakları mücadelesinin simge isimlerinden biri olan 89 yaşındaki El Saadawi, Arap Kadınları Dayanışma Derneği’nin kurucusu ve başkanıydı. Saadawi’nin 55 kitabı 40’tan fazla dile çevrilmişti.

Yazıları ve görüşleri nedeniyle eski Mısır Devlet Başkanı Enver Sedat tarafından hapse atılan ve çeşitli kesimlerden birçok kez tehditler alan El Saadawi 2011’de verdiği bir röportajda, “Sınıflı bir toplumda veya erkek egemen ataerkil bir toplumda kadınlar özgürleştirilemez. Bu yüzden kurtulmalıyız, sınıf baskısına, cinsiyet baskısına ve dini baskıya karşı savaşmalıyız. Kadın olmadan devrimden söz edemeyiz” ifadelerini kullanmıştı.

1955 yılında Kahire Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olarak psikiyatri dalında uzmanlaşan El Saadawi’nin arkadaşı ve çevirmeni Omnia Amin, “Başkalarının cesaret edemediği şeyleri yapıyordu ama bunlar onun için normaldi. Kuralları, yasaları çiğneyip çiğnenemek değil gerçeği söylemek önemliydi onun için. Tek rüyası ya da umudu Mısır’da kabullenilmekti. Dünyanın her yerinde değeri anlaşıldı ama kendi ülkesinden hiçbir şey alamadı” dedi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz