Abhazya’da bir şehir günü

0
914

Sohum-2505

Her yıl temmuz ayının ilk cumartesi günü kutlanan Sohum Günü, Abhazya’nın önemli bayramlarından bir tanesi. Çok uzun süre değilmiş gibi geliyor, ancak tam 5 yıl önce Sohum şehri 2500’üncü yaşını kutlarken o zaman henüz yepyeni bir stadyum olan “Dinamo”da muhteşem bir görsel şov hazırlanmıştı. Yüzlerce çocuk, genç, sanatçının ve teknik ekibin görev aldığı gösteride Sohum’un tarihindeki farklı dönemler, Abhazlar ile yolu buradan geçen, Abhazlarla savaşan, yaşayan ve birlikte bir şehir kültürü oluşturan farklı halkların hikâyeleri müzik ve danslarla canlandırılmıştı (ТВ-студия “Медиа-Аспект”. Абхазия, г. Сухум. adlı hesapta tüm etkinliğin videoları bulunabilir. Ya da isteyenler “Сухум-2500” diye arama yaparak bu görsel ziyafete erişebilirler).

2505’inci yıl kutlamaları pandemi sebebiyle tedbirler alınarak “dağınık düzende” gerçekleştirildi. Gün, Abhazya’da yapılan her etkinlik gibi şehrin merkezinde yer alan Abhazya Bağımsızlık Savaşı anıtı diyebileceğimiz Özgürlük Anıtı’na çelenk bırakılarak başladı. Çocuklar için animasyonlar ve konserlerle devam eden etkinlikler, “Diaskurya Maskeleri” sergisi ve Abhazyalı ressamların eserlerinin mesafeli bir şekilde sergilendiği “АҞӘА” (Akua, Sohum’un Abhazca adı) başlıklı iki açık hava sanat etkinliği, dağınık düzende farklı alanlarda verilen konserler güne damgasını vurdu.

Gün boyu “Muhacırstva Yimyoa” (Sürgün Yolu) olarak adlandırılan sahil yolunun her köşesinden farklı ezgiler yükseliyordu. Bir yanda piyano ve kemanlarıyla Abhaz sanatçılar klasik müzik yorumuyla geleneksel şarkıları icra ederken, öte yanda Gunda Ensemble, geleneksel enstrümanlarla Abhaz müziklerine ses veriyordu. Şehri ziyaret eden turistlerce çok beğenilen etkinlikler akşam sahilde muhteşem bir bayram konseriyle sona erdi.

Konserin başlamasından hemen önce Hunstarya Geleneksel Müzik Orkestrası’nın çaldığı geleneksel müzikler eşliğinde gençler dans ettiler. Cumhurbaşkanı Aslan Bjanya’nın da katıldığı konserde Abhazca pop müziğin değerli ismi Hibla Mukba ve onun yetiştirdiği çocuk ve gençler; Abhazca müziğin sevilen ismi Anatoli Alteyba ve Abhazca müziğin yükselen yıldızı Saida Gabnia başta olmak üzere birçok sanatçı yer aldı. Tüm sanatçılar Abhazca, Rusça ve İngilizce şarkılarla izleyenlere keyifli anlar yaşattılar.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz