Demokrasi oyunları

0
954
“Kremlin, kazanan adayın adını ve soyadını değiştirir, bunu da halkın demokratik tercihi diye sunar”

Demokratik bir toplumda seçimler, birkaç aday arasındaki rekabeti kapsar. Bu prensibe göre, sonbahar sonunda tekrar seçilmeye kararlı olan Çeçenya lideri Ramzan Kadirov’un da resmi rakipleri var. Ama gözlemciler, Rusya’nın bu bölgesinde oylama sonucunun, seçimden çok öncesinden bilindiğini belirtiyor.

Çeçenya cumhurbaşkanlığı görevi için Birleşik Rusya Partisi’nden Ramzan Kadirov’un dışında Rusya Federasyonu (RF) Komünist Parti’den Halid Nakayev ile Adil Rusya Partisi’nden İsa Hacımuradov yarışacak.

Cumhurbaşkanlığı seçimleri, parlamento seçimleriyle aynı tarihte (19 Eylül 2021) yapılacak. RF Devlet Duması ve Grozni Devlet Duması milletvekillerinin seçimleriyle birlikte Çeçenya’nın iki kenti ve 14 belediye bölgesinde aynı anda seçim kampanyaları düzenlenecek.

Çeçenya’da resmi olarak faaliyet yürüten, seçim ve referandumlarda adaylarını belirleme hakkına sahip olan 19 parti var. Ama yerel yasama meclisine çoğunlukla birkaç partinin temsilcileri giriyor: Birleşik Rusya (parlamentonun 41 sandalyesinden 37’sini elinde tutuyor), RF Komünist Parti ve Adil Rusya (ikişer milletvekili).

Seçim Komisyonu’na göre, Çeçenya Cumhuriyeti topraklarında kayıtlı seçmen sayısı, 1 Temmuz itibariyle 754.031 kişiye ulaştı.

 

İsa Hacımuradov

Kadirov’un seçimlerdeki iki rakibi de partilerinin Çeçenya temsilciliklerini yönetiyor. İsa Hacımuradov, Adil Rusya’nın Çeçenya konseyi başkanı, Halid Nakayev ise RF Komünist Parti’nin bölgedeki başsekreteri. İki politikacı da 51 yaşında…

Hacımuradov, Astrahan bölgesinde doğdu, Çeçenya Devlet Üniversitesi’nde filoloji eğitimi aldı. Mesleki kariyerine 1990’larda Çeçenya Cumhuriyeti Arazi Kaynakları Departmanı’nda başladı. 2000’li yılların başında gençlik faaliyetleri ile ilgilendi, 2005 yılında Cumhurbaşkanlığı Basın Servisi’nde çalışmaya başladı. 2008’de bölge parlamentosu üyesi oldu, Basın ve Enformasyon Bakanlığı’nı yönetti.

Mart 2020’de Grozni Belediye Başkanı olarak atandı ama bir yıl sonra bu görev, Ramzan Kadirov’un kuzenlerinden 30 yaşındaki Has-Magomed Kadirov’a teslim edildi.

Hacımuradov şu anda Çeçenya hükümeti heyetinin başkan yardımcılığı görevini sürdürüyor.

Parti üyelerinin 14 Temmuz’da yaptığı toplantıda aldığı kararın ardından Hacımuradov, cumhurbaşkanlığına aday gösterildi.

 

Halid Nakayev

Kadirov’un diğer rakibi Halid Nakayev ise Açhoy-Martan Köyü’nden… Grozni Petrol Enstitüsü mezunu bir inşaatçı olan Nakayev, 1994’ten 2012’ye kadar Açhoy-Martan bölgesinin ilçe yönetiminde çeşitli görevlerde bulundu.

2012-2016 yılları arasında Çeçenya’nın Sunjen Bölgesi’nde (şimdiki Sernovodsky) Birinci Başkan Yardımcısı olarak görev yaptı.

2016’da Çeçenya Parlamentosu’na seçildi; Endüstri, Sanayi, Enerji, Ulaştırma ve Haberleşme Komitesi’nde çalıştı.

 

Anket

Kavkaz-R haber sitesinin yazı işleri ekibi, Kadirov’un rakipleri ile ilgili bir anket çalışması yaptı. Katılımcıların çoğu, Nakayev’in kim olduğunu ve hangi özelliğinin onu cumhurbaşkanlığı görevine layık kıldığını söyleyemedi.

Hacımuradov ise çoğunluk tarafından Grozni’nin eski belediye başkanı olarak biliniyor. Ankete katılanlar, iki politikacının cumhurbaşkanlığı için aday gösterilmesinin, sadece göstermelik bir rekabet yaratılması anlamına geldiğini belirtti.

 

Avrupa’daki muhalifler

İsveç’in Stockholm kentinde yaşayan Çeçen yazar ve gazeteci Mayrbek Taramov, Kadirov’un tüm eylemlerinde Putin’i taklit ettiğine inanıyor. Hatta bu kez Kadirov, Avrupa ülkelerinde sayıları 200 bini aşan Çeçen göçmenlerin desteğini de aldığını göstermek için Avrupa’da yaşayan bazı Çeçenleri kendi tarafına çekti.

Taramov’a göre, seçmenlerin desteğini kazanma yeteneğine sahip Çeçenlerden biri seçimlerde öne çıkarsa, hayatından endişe etmek gerekir.

Avrupa’da yaşayan Çeçen aktivist Alim Pasha Soltakhanov ise “Herhangi bir seçim biçiminden ya da Çeçen halkının iradesinin özgür ifadesi gibi şeylerden bahsetmeye gerek yok. Kremlin, kazanan adayın adını ve soyadını değiştirir, bunu da halkın demokratik tercihi diye sunar” diyor.

Ramazan Kadirov’a seçimlere katılması teklifini bizzat Vladimir Putin’in yaptığını hatırlamakta yarar var.

Kadirov dışında 19 Eylül 2021 seçimlerinde yeniden seçilmeyi uman diğer Kuzey Kafkasya başkanları: Karaçay-Çerkesya’da Raşid Temrezov, Dağıstan’da Sergey Melikov ve Kuzey Osetya’da Sergey Menyailo. Bu cumhuriyetler içinde doğrudan seçim sistemine sahip olan tek ülke ise Çeçenya ama şeklen öyle. (kavkazr.com)

 

Çeviri: Serap Canbek

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz