Cezaevi konseptinde mülteci kampı

0
652

Yunanistan’ın Sisam Adası’nda 19 Eylül’de “kapalı” mülteci kampı açıldı. Dikenli tellerle çevrelenmiş olan kamp, gözetleme kameraları, X-Ray tarayıcıları ve manyetik kapılarla donatılmış durumda. Bir gözaltı merkezi de bulunan kampa yalnızca elektronik çiplerle girilebiliyor. Kampın kapıları ise gece kapalı kalıyor. 

STK’lardan tepki 

Sisam adasında açılan bu kamp, diğer Ege adaları İleryoz, Midilli, Kos ve Sakız adalarında da açılması planlanan beş kamptan biri. Avrupa Birliği (AB), bu proje için 276 milyon Euro ayırdı. İlk olarak Sisam Adası’nda açılan kamp, diğer adalarda da açılması planlanan kamplar için pilot proje olarak nitelendiriliyor. 

İnsan hakları grupları bu yeni “kapalı” mülteci kamplarını, göçmenler üzerindeki kısıtlamaları büyük oranda artırdığı gerekçesiyle eleştiriyor. Çeşitli sivil toplum kuruluşları ve temsilcileri kampın açılışı öncesinde Avrupa Birliği’ne ve Yunanistan’a mültecilerin hareket hakkını kısıtlayan bu plandan vazgeçmeleri için çağrı yaptı. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği de söz konusu plana ilişkin endişelerini dile getirdi. 

Ancak Yunan hükümeti, kamplarda bulunan su imkânları, tuvaletler, aileler için ayrılmış özel alanlar ve daha yüksek güvenlik önlemleri gibi donanımlara dikkat çekti. (Deutsche Welle) 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz