Elektronik oylarla gelen zafer

0
670

Rusya’da COVID-19 pandemisi nedeniyle üç güne yayılan ve 17-19 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilen Devlet Duması seçimlerinde oyların tamamı sayıldı

 

Duma seçimlerinin sonuçlarını açıklayan Rusya Federasyonu (RF) Merkez Seçim Komisyonu, “Birleşik Rusya”nın oyların %49.82’sini alarak liderliği elde ettiğini duyurdu.  

  

Birleşik Rusya Partisi oy kaybetti 

Açıklanan oy oranları, Birleşik Rusya Partisi’nin, oyların % 54’ünden fazlasını aldığı 2016 yılına kıyasla oy kaybettiğini ortaya koydu.  

Son seçimlerden bu yana, halk arasında yegane muhalefet lideri olarak görülen Aleksey Navalny’ye verilen hapis cezaları ve zehirleme hadisesi olmak üzere, eski Başbakan Dimitri Medvedev’in emeklilik yaşı düzenlemesi ve ekonominin pandemi sürecinde hasar alması gibi faktörler nedeniyle iktidar partisinin popülaritesi düşmüştü. 

  

Barajı 5 parti aştı 

Seçim sonuçlarına göre, RF Komünist Partisi (KPRF) %18.93 oyla ikinci, Rusya Liberal Demokrat Partisi (LDPR) %7.55 oyla üçüncü oldu.  

İlk beş parti arasına %7.46 oy oranı ile Adil Rusya – Gerçek İçin, %5.32 oy oranı ile Yeni İnsanlar partileri girdi. Böylelikle federal bölge bazında Duma’ya % 5’lik seçim barajını aşan 5 parti girmiş oldu. Seçimler kapsamında Kuzey Kafkasya Federal Bölgesi’nin üç bölgesinin başkanları da seçildi.  

Çeçenya: Ramzan Kadirov. Karaçay-Çerkes: Raşid Temrezov. Kuzey Osetya-Alanya: Sergey Menyayla. 

  

Sahtekârlık suçlamaları 

Muhalefet, yetkilileri genel olarak ‘kitlesel seçim sahtekârlığı’ yapmakla suçladı. Rusya yetkililerinin getirdiği sınırlamalar nedeniyle, 1993 yılından bu yana ilk kez, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’ndan (AGİT) seçim gözlemcileri seçimlere katılamadı. Rusya yönetimi tarafından “yabancı ajan” olarak nitelendirdiği bağımsız oy izleme grubu Golos, seçimlerde 4 bin 500’den fazla oy ihlali rapor etti. 

  

“Elektronik oylar manipüle edildi” 

Seçim sonuçlarının açıklanmasının hemen ardından ana muhalefet partisi tarafından bu seçimde ilk defa kullanılmaya başlanılan elektronik oyların manipüle edildiği ve Moskova ile St. Petersburg’da en az 15 bölgenin bu yolla Birleşik Rusya’ya kazandırıldığı ileri sürüldü. Buna kanıt olarak da elektronik oyların sayımı başlamadan önce Birleşik Rusya oylarının % 40 seviyesinde olması gösteriliyor. Bu iddianın gerçekliğinin ortaya koyulması için, tüm muhalefetin bir arada çalışması ve gösteri düzenlenmesi çağrısı yapıldı. 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz