19 yıllık iş cinayetleri karnesi

0
588

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin (İSİG Meclisi), AKP’nin iktidara gelmesinin yıldönümü olması sebebiyle yayımladığı raporla AKP’li yıllarda iş cinayetlerinde yaşamını yitiren işçilerin verisini paylaştı. İSİG Meclisi verilerine göre 19 yılda en az 28 bin 380 işçi hayatını kaybetti. 

“Ekonomik kalkınma”, “büyüme”, “ileri Türkiye”, “yeni Türkiye” ve “yerli-milli” gibi kavramların AKP’li kurmayların dillerinden düşmediğine dikkat çeken İSİG Meclisi, yıllara göre iş cinayetleri sayılarının dökümünü de verdi. 

AKP’li yıllarda bir iş cinayetleri rejiminin hüküm sürdüğünü ifade İSİG Meclisi, kitlesel işçi ölümlerinin meydana geldiği katliamları hatırlattı. İş cinayetleri sonrasında süren davalarda devletin sistematik cezasızlık politikasına da dikkat çekildi. 

“Ülkemizde hüküm süren durum bir iş cinayetleri rejiminin varlığıdır” denilen tespitte Soma, Davutpaşa, Ostim, Torunlar, Isparta, Düzce, Ermenek, Esenyurt, Erzurum, Samsun, Güllük, Elbistan, Şırnak, Dursunbey, Hendek, 3. Havalimanı, Tuzla Tersaneleri, Kot Kumlama gibi birçok iş cinayetinin de bu yıllarda yaşandığı hatırlatıldı. 

  

Rapordan satırbaşları 

-Devlet, meslek hastalıklarını gizledi. 

-İş cinayetleri para cezasına çevrildi, taksitlendirildi. 

-Türkiye, sermaye için cennet haline geldi. 

*Grevler yasaklandı, 1 Mayıs’larda alanlar kapatıldı. 

-Her yıl en az 120 kadın çalışırken hayatını kaybetti. 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz