‘İçkerya’nın dişi kurdu’ Çeçenya’ya döndü

0
748

Uzun yıllar Almanya’da yaşayan ve İçkerya’nın eski başbakanı (2007-2009) Ahmed Zakayev’in silah arkadaşı olan, kendisini İçkerya bakanlar kabinesinin bir temsilcisi olarak adlandıran “İçkerya’nın dişi kurdu” Rubati Mitsaeva, 14 Aralık 2021 tarihinde Çeçenya’ya döndü. Ulusal Politika, Dış İlişkiler, Basın ve Enformasyon Bakanı Ahmed Dudayev, yerel parlamentonun yardımcısı Magomed Xambiev ve diğer hükümet yetkilileri tarafından karşılanan Mitsaeva, iki gün sonra Cumhurbaşkanı Kadirov’un düzenlediği resepsiyon davetinin ardından dava arkadaşlarını aşağılamaya başladı. Zaten Grozni’de tam olarak beklenen de buydu. Onuruna verilen resepsiyonda Kadirov’la dakikalarca dans eden Mitsaeva birdenbire Kadirov’un siyasi kozu haline geldi.  

Kafkasya Halkları Meclisi Başkanı Çeçen siyasetçi Ruslan Kutaev, Avrupa’daki İçkeryalıların geri dönüşünün tamamen Çeçenya’nın sorunu olmadığını belirterek, “Hâlâ İçkerya’dan bahseden bazı güçlerin olması, Rusya’ya daha ağır bir yük oluyor. Moskova’nın görevi, İçkerya’dan haberi olmayan yeni bir nesil yetiştirmek.  

Ahmed Zakayev, İçkerya döneminin Çeçen bayrakları, İçkerya parlamentosunun üyeleri, o yılların sembolleri, Kremlin’e bu işle başa çıkmadıklarını hatırlatıyor. Bu nedenle, İçkeryalılar geri döndüklerinde onları bir kez daha yenmiş gibi davranmaları onlar için önemli. Buna inanıyorlar” diyor. 

Kutaev ayrıca Mitsaeva’nın “Ben bir kadınım, torunlarıma bakmak istiyorum. Sadece savaştan, siyasetten, zulümden bıktım” diyerek dönmüş olmasına inanmadığını, ama kendisini böyle konumlandırarak Çeçen yetkililerin “puanını kazandığını” söylüyor. 

Avrupa Çeçenler Meclisi başkanı Aslan Murtazaliev ise “Bin kez tekrarlanan bir yalanın gerçek olacağını sanıyorlar. Kadirov, İçkerya fikrine ihanet edenleri yanında görmek istiyor. Ve gerçek vatanseverler açısından, hepsi birer gösteri gibi görünüyor” diyor. 

Mitsaeva’nın Çeçenya’ya dönüşü, Kadirov’u eleştiren blog yazarlarının ve insan hakları aktivistlerinin akrabalarının toplu olarak kaçırılmasıyla aynı döneme denk geldi. Örneğin, 23-25 Aralık tarihlerinde, Goity Köyü’nde, Urus-Martan Bölgesi ve Grozni’de siyah üniformalı kimliği belirsiz kişiler, “İşkenceye Karşı Komite” avukatı Abubakar Yangulbayev’in anne ve babası dahil 37 akrabasını gözaltına aldı. Yangulbayev, kaçırılmaların Çeçen yetkililerin muhalif “1ADAT Hareketi” kanalını yöneten kişinin kendisi olduğuna dair şüpheleriyle bağlantılı olduğuna inanıyordu, çünkü Rubati Mitsayeva’nın Ramzan Kadirov ile yaptığı görüşmede söylediği tam olarak buydu. 

Tüm bunların üzerine Mitsaeva ayrıca Çeçenya yetkililerinin temsilcilerinden doğum günü hediyesi olarak bir araba aldı. 

Haber: Serap Canbek 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz