Düzce’de yeşile karşı vandalizm

0
711

Yeşile karşı vandalizm bu kez de Düzce’de yüzünü gösterdi. Düzce Şehir Mezarlığı’nda yüzlerce ağaç anlamsız ve mesnetsiz gerekçelerle kesilerek yok edildi. 

Türkiye’nin en kirli havasına sahip illerinden olan Düzce, şehir mezarlığındaki ağaçlık alanlardan aldığı oksijeni artık alamayacak. Geçmiş dönemlerde YEŞİL DÜZCE olarak tanımlanan kent, organize sanayi bölgeleri ile başta İstanbul’un olmak üzere yakın kentlerdeki artık sanayinin çöplüğü haline getirilmiştir. İstihdam yaratmak için atılan bu yanlış adım, çevresi dağlarla kaplı kentin havasını kirletecek sanayi tesisleri ile havası kirletilen kentlerden biri haline getirilmiştir. Kışın yakacak olarak kullanılan niteliksiz kömür de bu kirlenmede çok etken olmuştur. Tüm çevresi, doğal ve tarihi güzellikleri ile tam bir turizm kenti olabilecek Düzce, yerel yönetimlerin de uyguladığı yanlış politikalar yüzünden olması gereken değerlere ne yazık ki sahip olamamıştır.  

Buna son örnek, bir yıldır değişik aralıklarla Düzce Şehir Mezarlığı’nda yapılan ağaç kesimleridir. Kent merkezinde ve İstanbul Caddesi üzerinde kesilen ağaçlardan sonra 14 Şubat’ta başlayan kesimler aralıksız devam ederek sürmüş, Düzce’nin en yeşil alanlarından biri olan şehir mezarlığını tamamen yeşilden yoksun edecek şekle dönmüştür. Halkın tepkisini çeken bu durum karşısında Birol Aksu’nun girişimleri ile Emek Partisi, CHP, Sol Parti, Mimarlar Odası, İYİ Parti, SES ve doğaseverlerin de imza koyduğu bildiri ile bu vandalizm protesto edilmiş ve suçlular (Belediye Başkanı Faruk Özlü, Mezarlıklar Müdürü Erol Bayraktar, ağaç kesimini yapan firma yetkilileri) hakkında suç duyurusunda bulunulmuştur.  

Yapılan işlem mezarlıktaki çürüyen ağaçların kesilmesi ve bakımı adına ihale edilmiş, bu ihalenin hangi usule göre yapıldığı netlik de kazanmamıştır. Kesilen ağaçların bazı firmalarca satın alındığı bilinmektedir. İhaleye ait çalışma alanında hiçbir bilimsel çalışma yapılmamış, kesilecek ağaçlar yetkili uzman kişilerce belirlenmemiştir. Tam bir yangından mal kaçırırcasına sürdürülen kesim işlemleri de uzman olmayan kişilerce yapılmıştır. Toplumsal tepkinin arttığı andan itibaren kesim işleri hızlandırılmış ve ne yazık ki Düzce Şehir Mezarlığı’nın yüzlerce sağlıklı ağacı yok edilmiştir. O yemyeşil alan tamamen ağaçsız, kupkuru bir hale getirilmiştir.  

İşin garip tarafı ise toplumsal tepkinin enerjisini söndürmek için Düzce Belediyesi tarafından yapılan açıklamadır. Yürütülmekte olan ağaç kesimi “Düzce Mezarlıklar Projesi” adı ile tanımlanmıştır. Düzce’deki toplam 58 mezarlıkta ağaçların budanıp yaşı geçenlerin, kökü çürüyenlerin temizlenip pırıl pırıl yapılarak güzelleştirilmesinden söz edilmiş, mezarlık içinde ses sistemi kurularak her hafta cumaları Kuranıkerim okutulacağı anlatılmış, ışık ve aydınlatma sistemleri ile gece aydınlatmalarının yapılacağı ifade edilerek, mezarlık girişinde kurulacak kioks sistemi ile herkesin aradığı mezarı bulabileceği hizmetini sunacaklarını basına açıklamışlardır. Bu açıklamalar da gösteriyor ki, mezarlık alanları üzerinden birilerine rant sağlanacak, bu rantın kurbanı da kesilen yüzlerce ağaç olacak.  

İlk güneşli havada o mezarlıklarda ölülerine Fatiha okuyacak olanların hangi ağaç gölgesine sığınacağını çok merak ediyorum. Bütün Düzceliler, şehir mezarlığında yaşanan bu ağaç katliamını gördünüz mü? Bu kentin sahibi olarak bunun hesabını sormayacak mısınız? Orada yaşatılan, bugünlere kadar büyütülen her ağacın bir sahibi, bir dikeni ve bakanı vardı. Size, bize ait olan bu ağaçları hangi yetki ile kestiler? İşledikleri her suçun önünü, din tüccarlığı ile Kuran ve inançlar üzerinden kapatmak isteyen bu anlayışa geçit vermeyin. Sahipsiz kalan Düzcemize sahip çıkalım. Bu kent bizim. 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz