Osman Kavala’ya yine tahliye yok

0
539

1602 günü aşkın süredir Silivri Cezaevi’nde tutulan Osman Kavala’yla birlikte Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater, Ali Hakan Altınay, Mine Özerden, Can Atalay, Tayfun Kahraman ve Yiğit Ali Ekmekçi’nin yargılandığı Gezi Davası’nda sona geliniyor. 

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 21 Mart’ta görülen duruşmaya Osman Kavala SEGBİS aracılığıyla katıldı. Diğer sanıklar da salonda hazır bulundu. 

CHP milletvekilleri Özgür Özel, Turan Aydoğan, Sezgin Tanrıkulu, Ali Şeker, Onursal Adıgüzel ve Mahmut Tanal ile HDP milletvekilleri Züleyha Gülüm ve Saruhan Oluç, Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş, TİP milletvekili Ahmet Şık duruşmayı izlemeye gelen isimler arasındaydı. 

“Casusluk suçundan tutuklanmış olduğumun hukuksuzluğu aleni hale gelmiştir” 

Duruşmada söz hakkı verilen Osman Kavala şöyle konuştu: 

“Beraat ettikten ve tahliye kararı verildikten sonra iki ayrı suçtan tutuklandım. Barkey ile görüşmelerle ilgili herhangi bir somut bilgi ve belge de konmadı dosyaya. Bu görüşmeler sadece birbirine yakın baz istasyonundan gelen sinyale dayanıyordu. 

Casusluk suçundan tutuklanmış olduğumun hukuksuzluğu aleni hale gelmiştir. Özellikle ‘casusluk’ suçlamasına dair ne ortada temin edilmiş bir bilgi var ne de iddia makamı bu bilginin ne olduğunun araştırılmasına dair bir çaba. 

  

“Siyasi bir coşkuyla yazılmış bir mütalaa bu” 

Kavala’nın avukatı Tolga Aytöre, “2 yıldır casusluk suçlamasıyla ilgili tutukluluğun devamını istiyorsunuz. Bu suçlama hiçbir suçun unsuru olamaz. Bu yargılama siyasi baskı altında yapıldığı için güvenmiyoruz. Siyasi bir coşkuyla yazılmış bir mütalaa bu. Bu iddianame ve mütalaanın ayak izlerine basmayın, aldatılıyoruz. Bu çok uzun sürmez, hukuktan uzaklaşanların çok da uzağa gidemediğini gördük. Karar, takdir heyetinizin” dedi. 

  

“Osman Kavala ile tahliye ve beraatı yan yana yazmaktan korkuyorlar” 

Kavala’nın avukatlarından İlkan Koyuncu beyanında şunları kaydetti: “Osman Kavala ile tahliye ve beraatı yan yana yazmaktan korkuyorlar. Bizim dosya ilk geldiğinde bir tanık vardı, onu hiç dinlemediniz. Yargıtay kararına uydunuz mu, direndiniz mi anlamadık. Sorgusu yapılan tanıkların tekrar sorgusunu yaptınız, bunu neden yaptınız? Bir insanı casuslukla suçlayarak vatan haini ilan ettiniz. Mütalaada bu suçlama başka bir suçun unsuru haline getirildi.” 

Avukat Köksal Bayraktar, “Bir insanı casuslukla suçlayarak vatan haini ilan ettiniz. Mütalaada bu suçlama başka bir suçun unsuru haline getirildi. Ölçülülük işlenen fiile göre tespit edilir diyor AİHM. Müvekkilimiz hangi fiili işlemiş? Hangi suçun vasıf ve mahiyeti? Biz burda 3 ayrı suçlamadan yargılanıyoruz” diye konuştu ve tahliye talep etti. 

Osman Kavala’nın tutukluluk halinin devamına karar veren mahkeme, tevsii tahkikat talepleri de reddetti. Esas hakkında savunma yapmaları için hak savunucularına ve avukatlara “son kez süre veren” mahkeme, bir sonraki duruşmanın 22 Nisan’da yapılmasına karar verdi. 

Karar sonrası açıklama yapan avukat Evren İşler, “Bugüne dair söylenmesi gereken en önemli söz şu: Gezi 9 senedir yargılanıyor ama aslında yargılama faaliyeti yapılmıyor. Soyut istinatlarla başlatılan soruşturmalar, düzenlenen iddianamelerle yargılama süreci yaşanıyor. Toplanılması gereken bir tek delil dahi toplanmamış” dedi. 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz