59 milyon insan yerinden edildi

0
786

Birleşmiş Milletler (BM) Uluslararası Göç Örgütü (IOM) tarafından yapılan açıklamada, geçen sene 59,1 milyon insanın çatışma ve aşırı hava olayları nedeniyle ülke sınırları içerisinde evlerini terk etmek zorunda kaldığı bildirildi. Rakam 2020’de kaydedilenden dört milyon kişi daha fazla. 

Ülke İçinde Yerinden Edilme İzleme Merkezi’nin (IDMC) küresel raporuna işaret edilen açıklamada IOM, raporu afetlerden ve diğer krizlerden etkilenen toplulukları desteklemede organizasyonlar, insani yardım kuruluşları ve hükümetler için değerli bir araç olarak nitelendirdi ve ekledi: “İnsani yardım ve temel hizmetlerin insanların en çok ihtiyaç duyduğu yerlere ulaşmasını sağlamak için insan hareketliliği eğilimlerini anlamak, yönetmek ve bunlara uyum sağlamak hayati önem taşıyor.” 

Son 15 yılda, ülke sınırları içinde evini terk etme nedenlerinin büyük çoğunluğunun afetlerin etkisi nedeniyle gerçekleştiği bildirildi. Buna göre afetler, yerinden edilme konusunda çatışma ve şiddetten daha çok tetikleyici unsur oldu. 

Rapordaki verilere göre, Türkiye’de 2008 ve 2021 tarihleri arasında deprem nedeniyle 292 bin kişi, orman yangınları nedeniyle 81 binin üzerinde kişi ve sel nedeniyle de yaklaşık 26 bin kişi yerinden oldu. (Yeşil Gazete) 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz