Kitap: Uzunyayla’dan Kafkasya’ya

0
634

Hikmet Albayrak

Kafdav Yayıncılık

Tarihin bilinebilen tüm dönemlerinde otokton halklar olarak anavatanları Kuzey Kafkasya’da kendilerine özgü geleneksel bir yönetim anlayışı içerisinde özgürce, fakirleri ve cezaevleri olmadan yaşayan Çerkesler, 1557 yılından itibaren sıcak denizlere inme ihtiyacı duyan Çarlık Rusya’sının yegâne engel olarak gördüğü Kafkasya topraklarını ele geçirmek amacıyla başlattığı ve 300 yıl kadar süren Rus-Kafkas savaşlarında vatanları ve özgürlükleri için nüfuslarının önemli bölümünü kaybetme pahasına direnmişlerse de sonuçta savaşı kaybetmişlerdir. Henüz uluslaşma, devletleşme ve kültürel gelişimlerini tamamlama aşamasındayken tarihi topraklarından 1864 yılından itibaren sürülen 1.500.000 Çerkesten ancak 1.000.000 kadarı Osmanlı topraklarına ulaşıp yerleşebilmişlerdir.  

İşte onlardan 28.500 kadarının topluca yerleştirildikleri, 70 köyden oluşan ve 1960’lı yıllara kadar dışarıya kapalı olarak dillerini, kültürlerini ve geleneksel yaşamlarını koruyarak yaşanılan bir bölgeydi “Uzunyayla”.  

Bu anı kitabının yazarı Hikmet Albayrak, Uzunyayla’nın o güzel günlerini doyasıya yaşamış, geleneksel yaşam biçimlerini yakından izlemiş, içselleştirmiş ve bugün artık unutulmaya başlayan birçok uygulamayı hatırlatmak için günümüze taşımıştır. Ayrıca, öğrencilik dönemi ve iş yaşamı süresince karşılaşmış olduğu sorunları aşma hususunda yılmadan vermiş olduğu mücadelelerini genç kuşaklar için yol gösterici olacağı umuduyla aktarmaya çalışmıştır. 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz