Çocuklara anadilini öğretmek…

0
489

Adzih Anaokulu

Abhazya’da Abhazca eğitim hayatına başlayan Adzih Kreş ve Anaokulu Müdürü Kama Kutsinia, Apsuara Grubu’nun yaptığı söyleşiye konuk olarak hayata geçirdikleri projeyi ve çalışmalarını anlattı. 

Kama Kutsinia

Kendisi bir anne olan Kama Kutsinia, öncelikle kendi çocuklarını, ardından Abhazya’daki diğer çocukları gözlemleyerek Abhazca konusunda maalesef zayıf olduklarını, eğitim sisteminin Abhaz dilinin öğretilmesinde zayıf kaldığını gözlemlediğini belirtti. Arkadaşları ile konuyu konuştuktan sonra bu soruna bir çözüm bulabilmek için “Adzih” projesini hayata geçirdiklerini ve 4-5-6 yaşındaki çocukların alındığı kreş projesi başarılı olunca anaokulu projesini de hayata geçirdiklerini anlattı. Kama, şu anda bu projenin en büyük amacının çocuklara sağlıklı bir şekilde Abhaz dilini okumayı, yazmayı ve konuşmayı öğretebilmek olduğunu vurguladı.  

Öncelikle başka bir grup ile başlattıkları projeyi yürütemediklerini söyleyen Kama Kutsinia, kendisinin de kurucularından olduğu Kiaraz Vakfı’nın bu projeyi destekleme kararı aldığını, böylelikle maddi durumu iyi olmayan çocukların da ücretsiz bir şekilde Abhazca kreş ve anaokulu projesinden faydalandığını belirtti.  

Abhazya’da devlet tarafından açılan anaokulu ve kreşler de var. Ancak bunların tamamının Sovyetler Birliği döneminden kalma eğitim anlayışı ile çalışmaları, kapasite ve nitelikli öğretmen yetersizliği gibi problemler, Adzih Kreş ve Anaokulu projesinin hayata geçirilmesinde önemli etkenlerden olmuştur. 

Abhazya’da yaşayan halk da bu projeyi oldukça olumlu karşıladı. Devlet okullarında eğitimin ücretsiz olmasına rağmen yeterli eğitim verilememesi sebebiyle veliler çocuklarını belli bir ücret karşılığında Adzih Anaokulu’na kaydetmeye başladı. Ayrıca devlet okullarına sınıf kapasitesinin üzerinde çocuk alınması eğitimin kalitesini düşürdüğünden veliler yine Adzih Anaokulu’nu tercih etmekte. Projenin deneme aşamasında olumlu sonuçlar alınması da velilerin okulu seçmesinde önemli bir etmen. Bu konu hakkında Kama Kutsinia, hiç Abazaca bilmeyen ve evinde Abazaca konuşulmayan bir Rus öğrencinin kaydını yaptıklarını ve uyguladıkları eğitim metodu sayesinde bir yıl sonra bu öğrencinin Abazaca okuyup yazabilir hale geldiği örneğini verdi. Bu örneğin görülmesinin ardından okula talep daha da artmış durumda. 

Adzih Anaokulu ayrıca tüm dünyada var olan “anadil sadece evde öğrenilir” mitini de yıktı. Şu anda bu eğitim sistemiyle çocuk ya da büyük kim olursa olsun bir yıl içerisinde iyi bir şekilde anadilini öğrenebiliyor. Kendilerine hiç inancı olmayan insanların bu önyargılarını yıktıkları için mutlu olduklarını belirten Kama, eğitim sistemleri sayesinde anadilimizin öğretilmesi için sağlam temeller atmaya devam edeceklerini dile getirdi. 

Bu projede eğitim veren öğretmenlerin de bir eğitim sürecinden geçtiklerini vurgulayan Kama Kutsinia, öğretmenlerin şu anda yalnızca kreş ve anaokulu düzeyinde eğitim vermek için çalıştıklarını, ilerleyen dönemde bu projenin seyrine göre ilköğretim ve lise düzeyinde de çalışmalar yapılabileceğini vurguladı.  

Adzih Anaokulu ve Kreşi’nin masrafları ve giderleri için velilerden çok cüzi miktarda bir ücret alınıyor. Özetlemek gerekirse, velilerden alınan ücretler öğretmenlerin maaşına bile yetmeyecek kadar az. Bu sebeple maddi durumu iyi olan veliler okula bağışlar yaparak projenin devam edebilmesi için destek veriyor. Ayrıca Kiaraz Vakfı da maddi durumu iyi olmayan öğrencilerin eğitim alabilmesi için destekte bulunuyor. Okuldaki öğretmenlerin eğitimi, maaşları, okulun kirası gibi giderler şu anda bağışlarla devam ettiriliyor. Bu nedenle de okula maddi destekte bulunulması önemli hale geliyor.  

Bu projenin Abhazya’nın tamamında işler hale gelmesinin ardından Abhazya dışında da çalışmalar yapmak istediklerini anlatan Kama Kutsinia, “Şimdilik önceliğimiz projeyi Abhazya’da rayına oturtmak, ancak biz Rusçadan ya da Türkçeden çeviriler yaparak eğitim vermiyoruz, direkt olarak Abazaca öğretiyoruz. Bu nedenle de bu projeyi farklı ülkelerde uygulanabilir hale getirmemiz mümkün. Şu anda eğitimci sayımız az ve bu sayı arttıkça diğer ülkelerde de Abazaca eğitim verebileceğiz” diyerek sözlerini tamamladı. 

  

Haber: Tunahan Masipa – Apsuara grubundan 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz