Sık kâbus görmek parkinson habercisi olabilir

0
438

Birmingham Üniversitesi’ndeki bir araştırma, yetişkinlikte sık kâbus gören erkeklere parkinson teşhisi konma olasılığının, görmeyenlere oranla iki kat daha fazla olduğunu gösterdi. 

Sonuçları eClinicalMedicine dergisinde yayımlanan araştırmanın başyazarı, İnsan Beyin Sağlığı Merkezi’nde çalışan Dr. Abidemi Otaiku, parkinson hastalığını erken teşhis etmenin çok faydalı olduğunu söylüyor. 

  

12 yıl izlediler 

Diken’in aktardığına göre; araştırma ekibi, parkinsonun erken teşhisine yardımcı başka faktörler olup olmadığını anlamak için ileri yaşlardaki 3 bin 818 erkekten uyku kalitesiyle ilgili toplanan verileri inceledi. Her hafta en az bir korkunç rüya gören katılımcılar, parkinson hastalığı teşhisi konma olasılıklarının daha yüksek olup olmadığını görmek için takip edildi. 

Takip süresi boyunca 91 parkinson hastası tespit edildi. Bu sayı, sık sık kötü rüya görmeyip parkinson teşhisi konanlara oranla iki kat daha fazla. Tanıların çoğu araştırmanın ilk beş yılında kondu. 

  

Rüyalar, beyni ele veriyor 

Araştırmanın sonuçları şunu gösteriyor:  

Bir gün parkinson teşhisi konacak yaşlı yetişkinler, parkinsonun titreme, hareket yavaşlığı gibi karakteristik özelliklerini göstermeye başlamadan birkaç yıl önce muhtemelen kötü rüyalar ve kâbuslar görmeye başlayabilir. 

Çalışmanın, rüyalarımızın işlevi hakkında başka sonuçları da ortaya koyabileceği düşünülüyor. 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz