Rusya, AİHM üyeliğinden çekildi

0
306

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) açıklamasına göre Rusya, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne (AİHS) taraf olmaktan çekildi. Rusya’nın AİHM’deki yargıcı da görevden çekilecek. 

Avrupa Konseyi, Ukrayna’ya başlattığı işgal harekatı sonrası Rusya’nın temsil hakkını askıya almıştı. 

AİHM’nin açıklamasında Rusya’nın 16 Eylül itibariyle AİHS tarafı olmaktan çekildiği belirtildi. 

Mahkemenin, Rusya’ya ilişkin 16 Eylül’e kadar yapılan başvuruları bakmakta yetkisinin devam ettiğine işaret edilen açıklamada, halihazırda mahkemenin elinde Rusya’ya karşı 17 bin 450 başvuru bulunduğu aktarıldı. 

Rusya Parlamentosu’nun alt kanadı Duma, ülkenin AİHM’den ayrılmasını öngören iki yasa tasarısını haziran ayında onaylamıştı.  

Rusya, 28 Şubat 1996’da Avrupa Konseyi üyesi olmuştu. 

Son yıllarda AİHM’ye yapılan başvuru sıralamasında sürekli ilk sırada yer alan Rusya’nın üyeliğinin son bulmasıyla ikinci sırada yer alan Türkiye bu ülkenin yerini aldı. 

AİHM’de 2021 yılı sonu itibarıyla karar için bekleyen şikayetlerde, Rusya 17 bin 13 başvuruyla ilk sırada yer alırken, Türkiye 15 bin 251, Ukrayna 11 bin 372 ikinci ve üçüncü sıraları aldı. Romanya 5 bin 690 ve İtalya 3 bin 646 ile 4. ve 5. sıralarda. 

2021 yılı itibarıyla AİHM bekleyen yaklaşık 70 bin davanın yüzde 70’ini Rusya, Türkiye, Ukrayna ve Romanya’dan gelen başvurular oluşturuyordu. 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz