Ukrayna’dan halkların kaderini tayin hakkına destek çağrısı

0
237

Ukrayna Parlamentosu, “Rusya Federasyonu Halklarının Kendi Kaderini Tayin Etme Haklarına Destek Verme Hakkında” başlıklı kararı kabul etti. 6 Ekim’de oylamaya sunulan karar için 322 milletvekili evet oyu kullandı.  

Rusya makamlarının saldırgan emperyalist politikasının, Rusya’daki yerli halkların özgür, demokratik gelişimine ve kendi kaderini tayin etme hakkını kullanmasına tehdit oluşturduğuna dikkat çekilen kararda, “Rusya’nın emperyalist politikası, Birleşmiş Milletler (BM) Sözleşmesi’nin uluslararası hukukun tanınmış normları ve ilkeleri ile bağdaşmıyor” denildi. 

BM Sözleşmesi’nde, uluslararası hukukun genel kabul görmüş normları ve ilkeleri uyarınca Rusya Federasyonu’ndaki (RF) halkların kendi kaderini tayin etme haklarına destek verildiğini belirten Ukrayna Parlamentosu, RF’deki halkların ulusal kurtuluş hareketlerinin lider ve aktivistlerine yönelik zulmü durdurmak için BM, Avrupa Parlamentosu, NATO ve diğer uluslararası kuruluşlara çağrı yaptı. 

  

Zelenski, yerli halklara seslendi 

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, 29 Eylül’de Kiev’deki İmam Şamil anıtı önünde gerçekleştirdiği konuşmada, Kafkasya ve Sibirya halkları başta olmak üzere Rusya sömürgesi altında yaşayan tüm yerli halklara seslenerek şunları söyledi: “Dağıstanlılar, Rusya’nın aşağılık ve utanç verici savaşında ölmek zorunda değil. Çeçenler, İnguşlar, Osetler, Çerkesler ve Rus bayrağı altında yaşamak zorunda kalan diğer halklar. Toplamda yaklaşık 200 halk var. Hepiniz, Ukrayna’daki savaşa sizi kimin gönderdiğini biliyorsunuz. Sizi gönderenler, ölmenizi istiyor. 

Siz ise ne istiyorsunuz? Eminim yaşamak istiyorsunuzdur. Eminim yalanlardan bıkmışsınızdır. Eminim şu an mücadele etmeniz gerektiğini biliyorsunuzdur! Rus yetkililerin, orduların ve aldığı kararlarının başarısızlığını örtbas etmek için ilan ettiği seferberliğe direndiğinizi görüyoruz. Ölmemek için savaşın! 

Özgürlüğünüzü şimdi sokaklarda ve meydanlarda savunun, böylece daha sonra, Rus yetkililer bir sonraki seferberlik dalgasını başlattığında, sadece yaşam hakkınız için dağlarda ve ormanlarda savaşmak zorunda kalmazsınız. 

Mücadele edin! Ve üstesinden geleceksiniz.“  

(Kırım Haber Ajansı) 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz