AİHM’den ‘ayrımcılık’ kararı

0
260

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Türkiye’nin Rum Ortodoks Taksiarhis Kilisesi Vakfı’nın mülkünü tescil ettirmesine izin vermeyerek haklarını ihlal ettiğine hükmederek Türkiye’ye para cezası verdi. 

Cumhuriyet gazetesinin BalkanInsight’tan derlediği habere göre, AİHM, Türkiye’nin Rum Ortodoks Kilisesi’nin mülkünü beyan etmesini reddetmesinin ayrımcılık teşkil ettiğini belirtti. 

1899 yılında Arnavutköy’de inşa edilen, İstanbul Rum Ortodoks Cemaati’nin Türk hukukuna tabi vakıflarından biri olan Taksiyarhis Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı davasında AİHM, Türkiye’nin mal ve mülkiyet hakkının korunmasıyla ilgili Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 1. protokolünün 1. maddesini ihlal ettiğine hükmederek 5 bin Euro manevi tazminat, 5 bin Euro da masraf ve gider ödemesine karar verdi. Vakfın, 50 milyon liralık manevi ve uğradıkları zarara yönelik 195 bin liralık maddi tazminat talebi ise reddedildi. 

AİHM kararını yorumlayan Selanik’teki Aristoteles Üniversitesi’nin öğretim üyelerinden Vemund Aarbakke, “Bu davaların Avrupa mahkemelerine intikal etmesi güzel ve umarım Türkiye bu direktiflere hızla uyar. Sadece Türkiye’yi ilgilendiren davalarda değil, Yunanistan’ı ilgilendiren azınlık davalarında da bu tür konuların kamuoyuna duyurulması iyi bir şey” ifadelerini kullandı. 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz