‘Köyümüze kıymayın, canlarımızı yakmayın’

0
684

Çorum’un Çerkes köylerinden Kırkdilim’in sakinleri, tünel inşaatlarının başlamasıyla birlikte taşocağı çilesi yaşadıklarını söyledi. Köy sakinlerinden Muzaffer Solak, köye yapılması planlanan taşocağı ile Kırkdilim Köyü’nün yaşanmaz hale geleceğini belirterek, “Köyümüze kıymayın, canlarımızı yakmayın” dedi. 

Çorum Kafkas Kültür Derneği, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: 

“Sayın yetkililer; 

Arkeolojik mirasımız Kapılıkaya, çam ve meşe ormanları, endemik bitkileri, vahşi hayvanlarıyla Çorum’un akciğerlerinden biri olan Kırkdilim Köyü, 1864’ten bu yana Adigelerin evi oldu. Geçmesi oldukça zor bir boğazın hemen girişindeki köyümüze yol yapılması, herkes gibi bizi de mutlu etti. Aşılmaz bir boğazın aşılacak olmasından dolayı, yıllardır süren yol çalışmalarına günlük hayatın bir parçası olarak baktık. Fakat sevgili yuvamız, köyümüz yol yapım çalışmaları nedeniyle yıllardır patlatılan dinamitlerden oldukça etkilendi. Evler ve camide çatlaklar meydana geldi. Yol yapım çalışmaları sırasında köye ait bağlar tahrip oldu, bir tepe neredeyse yok olma noktasına geldi.  

Yakın zamanda ise yol yapan firma, taş ihtiyacını karşılamak için köye yeniden bir taşocağı kurmak istedi. Planlanan mevki meskûn mahaldir. Köydeki evlere 300 metre uzaklıkta yapılması planlanan taşocağı, köyün doğasına büyük zarar verecek ve köyü yaşanmaz hale getirecektir. Bu kadar yakın mesafede sürekli patlayacak dinamitler, oluşacak toz ve sarsıntı, köy halkının ve yöredeki evcil ve vahşi hayvanların sağlığına zarar verecektir. Bu konudaki endişelerimizi ilgili herkese bildirdik ve yaşam hakkımızın korunmasını talep ettik.  

Halihazırda Gölyazı’da zaten bir taşocağı bulunmaktadır ve yol yapımı devam etmeli, taşa duyulan ihtiyaç da mevcut olan ocaktan karşılanmalıdır.  

Köyümüzün, evlerimizin, sağlığımızın ve ormanımızın korunmasını istiyoruz. Kırkdilim’de ikinci bir taşocağı istemiyoruz.  

Doğaya sağlıkla yol aç.” 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz