Anavatan ve diaspora sanatçıları ansiklopedide bir araya geliyor

0
934

Adigeyli araştırmacılar Alla Sokolova, Fatima Suleymanova, Larisa Huako ve Jana Kuyek’in üç yılda hazırladığı ansiklopedi projesinde sona gelindi. Türkiye’deki Adigelerin kültürünü incelemek için başlatılan “Türkiye ve Rusya Çerkeslerinin Kültürel Yayılımı: Sanat Tarihi ve Sosyo-Kültürel Analiz” başlıklı çalışma, Rusya Temel Araştırma Vakfı desteğiyle yapıldı. 

Proje kapsamında üç kez Türkiye’ye gelerek Ankara, İstanbul, Düzce, Samsun, Kayseri ve Bodrum’un yanı sıra köylerde araştırmalar yapan araştırma ekibinin hazırladığı ansiklopedi yakın bir gelecekte yayımlanacak. 

Türkiye ve Rusya’dan yaklaşık 200 sanatçının yer alacağı ansiklopedide halk arasında Adige Mona Lisa olarak adlandırılan tablonun Alla Sokolova tarafından “seyahat notu” olarak yazılan öyküsüne de yer verilecek. 

Adige Mona Lisa 

Şu anda Gaziantep’te yaşayan Uzunyaylalı Tok Nevzat bu tabloyu 20’li yaşlarında Setenay Guaşe’yi betimlemek amacıyla yapmış. Çizimi çok beğenen arkadaşları, evlerinin duvarlarına asmak için kopyalarını istemiş, derken kopya sayısı 3 binlere çıkmış. Eserin orijinali şu anda Tok Nevzat’ın Gaziantep’teki evinin duvarında asılı… 

Erciyes Üniversitesi Çerkes Dili ve Kültürü bölümü öğretim üyelerinden Madina Paştova, Uzunyayla’da yaptığı araştırmalardan yola çıkarak pşine ve akordeonun giderek “eril” bir niteliğe dönüştüğünü, geçmişte kadınların çaldığı gerçeğinin nostaljik bir duygu yarattığını ve bu tablonun geçmişle bugünü buluşturduğunu belirtiyor. 

  

Haber: Serap Canbek 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz