İnadına varız, var olacağız!

0
472

Rusya, Türkiye ve dünya kamuoyu Çerkes soykırım ve sürgünü ile yüzleşmeli

Kaf Dağı’nın kadim halkı Çerkeslerin, tarihi toprakları Çerkesya’dan sürülmelerinin üzerinden tam 159 yıl geçti.

Çarlık Rusyası ile yaptıkları özgürlük savaşını kaybeden ve dönemin Osmanlı İmparatorluğu topraklarının dört bir tarafına dağıtılan, Türkiye diasporasında 900’ün üzerinde yerleşim biriminde yaşayan Çerkesler, adalet istiyor.


UNPO kararı

Birleşmiş Milletler’de Temsil Edilmeyen Devletsiz Toplumların Uluslararası Kuruluşu (Unrepresented Nations and Peoples Organization – UNPO)

15-19 Temmuz 1997. Genel Kurul 5. Toplantısı – Genel Kurul Kararı 1


Çerkes Ulusunun Durumu Üzerine Karar

Genel Kurul,

Dünya Çerkes Birliği temsilcisinin Çerkeslerin bir kısmının Rus-Kafkas savaşlarında imha edildiği ve sağ kalanların %90’ının Türkiye, Suriye ve Ürdün’e sürgün edildiği; ulusun uzun bir süre soykırım ile karşı karşıya kaldığı; gurbette yaşayan Çerkeslerin kendi dil, kültür ve kimliklerini korumada zorluk çektiği konusundaki raporunu dinlemiştir.

Bu nedenle UNPO,

Rusya Federasyonu ve uluslararası topluluğa, 19. yüzyılda Çerkes ulusuna soykırım yapıldığını kabul etmeleri ve Çerkes halkına sürgün ulus statüsü verilmesi çağrısını yapar.

Rusya Federasyonu’na, Çerkeslerin hem Rusya hem de yaşadıkları ülke vatandaşlığı olmak üzere çifte vatandaşlık hakkı verilmesi çağrısını yapar.

Rusya Federasyonu’na, Çerkes halkının kendi tarihsel topraklarına dönebilme garantisi vermesi çağrısını yapar.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz