Uzuntarla Köyü’nün tarihi

0
630

Mesude Çetinbaş, Kafkasya’dan Balkanlar’a savrulan, Balkan-Osmanlı-Rus Savaşı’nın ardından İzmit sancağına gelen 17 aile tarafından kurulan Hacemiko Hable’nin kuruluşunu yazdı


Kocaeli Kartepe’de 1879 yılından bu yana Çerkes kültürünün yaşatıldığı Uzuntarla Köyü’nün tarihi, hem Türkiye hem de Kafkasya’da yaklaşık 5 yıl süren araştırmaların ardından Mesude Çetinbaş tarafından kitaplaştırıldı.

Hacemiko Hable

Emekli olduktan sonra Düzce Üniversitesi Lisansüstü Enstitüsü, Kafkas Dilleri ve Kültürleri Anabilim Dalı, Çerkes Dili ve Edebiyatı Yüksek Lisans Programı’nda eğitim gören Çetinbaş’ın “Türkiye’de bir Çerkes Köyü Uzuntarla – Hacemiko Hable” başlıklı kitabında, Uzuntarla Köyü’nün Hacemiko ailesi tarafından kuruluş hikâyesi, bölgenin coğrafi konumu, Çerkeslerin sürgünün ardından bu bölgeye nasıl yerleştirildiği, yaşam tarzları ve gelenekleri gibi konular hakkında detaylı bilgilere yer veriliyor.

 

“Bazı yanlış bilinenleri doğruladık”

Çetinbaş’ın kitabının tanıtım programı, 9 Mayıs’ta Uzuntarla Köyü’nde düzenlendi. Kitabın içeriğinden bahseden Çetinbaş şunları söyledi: “Tezden çevrilip, genişletilerek kitaplaştırılmıştır. Büyük sürgünde öncelikle Balkanlar’a gönderilen 17 Çerkes ailesinin Uzuntarla Köyü’ne yerleşmesiyle ilgili bir kitap. Bu kitapta birçok konulara değindik. Öyle oturularak yazılmış bir kitap değil.

Kafkasya’da Adigey Devlet Üniversitesi arşivleri, literatür taramaları, Osmanlı’nın Muhacirin İskân Defteri, Uzuntarla Nüfus Esas Defteri hepsi birbiriyle karşılaştırılarak bir bütünlük içinde, bir eser olarak ortaya çıkmıştır.

Köyün sosyokültürel ürünlerini, düğün, dernek, halk edebiyatını, örf, âdet ve geleneklerini de içermektedir. Bunun dışında en önemli bir konu da unutulmaya yüz tutmuş, Çerkesçe soy isimlerine de yer verildi. Bunları da araştırarak bu kitaba yazdık ve bilgileri güncelledik. Bazı yanlış bilinenleri de doğruladık.”

Fotoğraflar: Çağdaş Kocaeli Gazetesi

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz