Yapımcı, besteci, şarkıcı

0
437

Mayıs ayında YouTube’da yayımlanan “Orira” adlı pop-folk şarkısıyla sürgün ve soykırım travmasına gönderme yapan Zeina Azoquah’ın performansı, İngilizceyle başlıyor ve Adigecenin hem Doğu hem de Batı diyalektleriyle devam ediyor.

Ürdün’de doğan Adige müzisyen Azoquah, müziğe klavye ve piyanoyla başladı. Farklı orkestralarda değişik kültürlerin müziğiyle beslenen Azoquah, kültürlerarası otantik müzik yolunda ilerleyerek hem akustik hem de elektronik elementlerle besteler yapmaya başladı.

2009 yılında Berlin’e taşındı ve Nuremberg’de “Film ve Animasyon” tahsilinin ardından film müziği dünyasına girerek onlarca filmin müziğini ve animasyon filmlerin ses tasarımcılığını yaptı.

Eline Gehring’in yönettiği, Sara Fazilat’ın başrolde oynadığı, Almanya’nın 2022 Oscar’a aday gösterdiği “Nico” filminin müziklerini de yapan Azoquah’ın Ürdünlü yönetmen Rama Ayasra’nın “Harvest Moon” adlı belgeseli için yaptığı müzik, 2023 Mayıs’ta düzenlenen Berlin Dok Forum Film Festivali’nde “En İyi Beste” ödülüne layık görüldü.

Sahnede “Zazuka” adını kullanan, besteciliğin yanı sıra şarkı da söyleyen Azoquah’ın “Zazuka” adlı albümü 2019 yılında çıktı.

Ayrıca Hadeel (2022), Family Portrait (2021), Turn Everything (2017) ve Hudna (2017) adlı single çalışmaları yayımlandı.

“Gecesefası” adlı bir de Türkçe şarkı yapan Azoquah, Alman sanatçılar Mia Diekow, Barbara Cuesta ve Wizzy’nin albümlerine aranjör ve yapımcı olarak katkı sundu.

Eserleri Almanya, Beyrut, Mısır ve Ürdün’de ünlü orkestralar ve müzik gruplarının repertuarlarında yer alan Azequah’ın “Between Delirium and Clarity” (2023) ve “Post Delirium o’Clock Clarity” (2023) başlıklı besteleri, WDR Funkhausorchester Orkestra ve Korosu tarafından icra edildi.

 https://www.youtube.com/watch?v=ti7CUnzdMdA

 

Haber: Serap Canbek

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz