‘Değiştireceğiz’

0
255

Kampüs Cadıları’nın, kadın katliamlarına dikkat çekmek için düzenlediği sokak tiyatrosu ilgiyle karşılanırken, oyun öncesinde, “Kadınlar Taliban’a direndi, IŞİD’e direndi, AKP’ye direndi. Kadın direnişi ve mücadelemiz bitmeyecek, her zaman devam edecek” mesajı verildi.

Kadıköy Süreyya Operası önünde “Değiştireceğiz” kampanyası kapsamında 24 Temmuz’da bir sokak tiyatrosu gösterimi gerçekleştiren Kampüs Cadıları’ndan Lale Peşget, gösteriden önce bir konuşma yaptı.

“Kadınlar yakılarak katledildi”

Bir direniş hikâyesinden bahsedeceklerini söyleyerek sözlerine başlayan Peşget, “Kadın bir zamanlar özgürdü. Tek başına veya kız kardeşleriyle dolaşıyor, kahkahalar atıyordu. Nehirlerde yıkanıyor, patikalarda yürüyordu. Neredeyse bütün anlatılarda herkes kadar eşit ve hayatın özüydü kadın. Cesur, özgür, bağımsızdı. Hekate’ydi, doğanın tanrıçasıydı. Kendisine ait şifa bahçeleri vardı. Henüz bedenine ve emeğine el konmaya çalışılmamıştı. Sonra erkeklik tarafından bedeni mülkiyet haline getirilmeye çalışıldı. Ve doğurganlığı üzerinden kadının bedenine ve emeğine el koymaya çalışıldı. Kadın direndi, isyan etti” dedi.

Ortaçağın başlamasıyla kadının eve girmesi ve tüm haklarından yoksun olmaya başladığına dikkat çeken Peşget, “Çocuk doğuracaktı ve emeği artık aile kurumuna aitti. Diğer kadınlarla, kız kardeşleriyle arkadaşlık kurması dahi yasaktı artık. Kadın direndi, isyan etti. Direnen, isyan eden, makbul olmayan çoğu kadın cadı olarak yaftalandı. Yakılarak katledildi. Sonra kapitalizm geldi. Kapitalizm kendini kadının görünmeyen emeğinin üzerine kurdu. Kapitalizm, patriyarka ile uzlaştı. Ortaçağda yakılan, makbul olmayı reddeden kadınların katliamı üzerine kuruldu” ifadelerini kullandı.

Ellerinde elma, kitap, eldiven ve tüllerle çember oluşturan Kampüs Cadıları, geçmişten günümüze kadar kadın mücadelesinde yer alan ve katledilen kadınları canlandırdı. Kadınların canlandırdıkları karakterler Lilit, Cadı, Sufrajetler, Virginia Woolf, Mirabel Kardeşler, Rosa Luksemburg, Gonca Kuriş, Nezihe Muhiddin, Çilem Doğan, “Gezi Kadınları” gibi isimler oldu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz