Ukrayna’dan yeni Avrupa haritası

0
492

Ukrayna devlet kartografi şirketi “Kartography” yeni bir harita yayımladı. Haritada 1991-2000 yılları arasında varlığını sürdürmüş, defakto olarak kazandığı bağımsızlık hakkına rağmen tanınmamış olan Çeçen İçkerya Cumhuriyeti (ÇİC), Rusya Federasyonu’nun dışında ve bağımsız bir devlet olarak renklendirildi.

Büyük ölçekli olarak yayımlanan Avrupa haritasında ÇİC ayrı bir renkte vurgulandı ve sınırları devlet sınırlarını belirtmek için kullanılan çizgilerle işaretlendi.

Geçen yılın ekim ayında Ukrayna’nın yasama organı olan 450 sandalyeli meclisi Verkhovna Rada, Çeçenya’yı geçici olarak Rusya tarafından işgal edilmiş bir bölge olarak tanıyan bir tasarıyı kabul etmiş ve “Çeçen soykırımı”nı kınamıştı. Ancak günümüze kadar ÇİC’i bağımsız bir devlet olarak resmen tanımadı.

x

Ne olmuştu?

2022 yılının kasım ayında Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, yasa gereği devlet başkanı tarafından değerlendirilmesi zorunlu olan, 25.000’den fazla imzayla kendisine sunulan ‘İçkerya’nın bağımsızlığının tanınması dilekçesi’ne resmi olarak yanıt verdi. Zelenski, ülkenin dışişleri bakanlığına dilekçe konusunun yetkileri dahilinde değerlendirilmesi ve ilgili tekliflerin hazırlanması talimatını verdi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodymir Zelenski, ÇİC’nin en yüksek ödüllerinden iki tanesini, ‘Çeçen Ulusu Onur Nişanı’ ve ‘Covxar Dudayev Nişanı’nı aldı.

ÇİC taraftarlarından birkaç gönüllü tabur halihazırda Ukrayna tarafında savaşıyor ve bu birimlerin bir kısmı Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nin bünyesine alınarak resmiyete kavuşturulmuş durumda.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz