Düzce ve Bartın’da Büyük İskender portre başları bulundu

0
217

Düzce 

Konuralp Antik Kenti’nde arkeologlar tarafından yapılan kazıda bir portre başı bulundu. 23 santimetre büyüklüğündeki, MS 2. yüzyılda Roma dönemine ait olduğu belirlenen portre başı, Konuralp Müzesi’ne teslim edildi. 

4 yıldır uzman arkeologlar tarafından yapılan kazı çalışmaları kapsamında antik tiyatronun büyük bölümü gün yüzüne çıkarılırken, üst kısımda yürütülen kazılarda ise Apollon heykelinin başı ve Medusa başı gibi tarihi kalıntıların benzerlerine rastlanmıştı. 

Antik tiyatro alanının üst kısmında toprak içinde bir portre başı olduğunun belirlenmesinin ardından arkeologlar tarafından titiz bir kurtarma kazısı yapıldı. Kazı alanından çıkarılan eserle ilgili tarih uzmanları ile Kazılar ve Araştırmalar Dairesi Başkanlığı tarafından yapılan incelemede, portre başının Makedonya Kralı Büyük İskender’e ait olduğu tespit edildi. 

 

Bartın 

Düzce’de bulunan portre başının ardından Bartın İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün yaptığı açıklamada, “Amasra ilçemizde Amasra Müze Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen kazıda Büyük İskender’in portre başı ortaya çıkarılmıştır” denildi. 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz