Musa Anter gazetecilik ödülleri sahiplerini buldu

0
192

20 Eylül 1992’de Diyarbakır’da öldürülen gazeteci-yazar Musa Anter anısına her yıl düzenlenen “Musa Anter ve Özgür Basın Şehitleri Gazetecilik Ödülleri”nin 30’uncusu, 22 Eylül’de İstanbul Kadıköy Evlendirme Dairesi’nde yapılan törende sahiplerine verildi. 

  

Jüri özel ödülleri 

Yeşil Gazete’den Dilan Pamuk, “Yatağan’da suç üstü: Şirket, maden için verilen yargı kararını görmezden geliyor” haberiyle Jüri Özel Ödülü” aldı. 

Siirt‘te jandarma ve korucularla yapılan orman kıyımı sırasında sahaya giden Yeşil Gazete’den Metin Yoksu, “Şırnak’tan sonra Siirt: Jandarma’nın talebiyle altı ayda en az 60 kilometrekarelik ormanlık alan yok edildi” haberiyle “Jüri Özel Ödülü”ne layık görüldü. 

Ödül alan bir diğer isim ise BirGün gazetesinden İsmail Arı oldu. Çoklu maaş, çadır satmak, bağışlanan eşyaları satmak gibi tartışma yaratan olaylarla gündeme gelen Kızılay’ın maden suyunda yoğun arsenik çıktığını “Halkı zehirlemişler” başlığıyla haberleştiren Arı, “Jüri Özel Ödülü” aldı. 

  

“Türkçe Haber” 

Faruk Bildirici, Ali Duran Topuz, Banu Güven, Candan Yıldız, Nezahat Doğan, Mehmet Ali Çelebi’den oluşan “Türkçe Haber” jürisi; birincilik ödülünü “Rojhilat ve İran’dayım: Yeni bir İran umudu” haberi ile Mezopotamya Ajansı’nın tutuklu editörü Abdurrahman Gök’e verdi. 

  

“Gurbetelli Ersöz Kadın Haberciliği” 

Ceren Sözeri, Bircan Değirmenci, Arjin Dilek Öncel ve Safiye Alağaş’ın yer aldığı “Gurbetelli Ersöz Kadın Haberciliği” jürisi, İran’da Mahsa Jina Amini’nin katledilmesinin ardından babası Amjad Amini ile röportaj yapan kadın gazeteci Nazila Maroufian’ı birincilik ödülüne layık gördü. 

  

“Kürtçe Haber” 

Suna Tunç, Hatice Kamer, Rizoyê Xerzî, Remezan Ölçen, Leyla Ayaz’ın yer aldığı “Kürtçe Haber” jürisi, birincilik ödülünü “Fermandarê rêxistina Ahrar’uş Şarkkiyeyê ji Zanîngeha Artûklûyê derçûye” başlıklı haberiyle Bianet’ten Ferid Demirel’e verdi. 

  

“Fotoğraf” 

Ramazan Öztürk, Özcan Yaman, Murat Baykara, Beritan Canözer, Çetin Altun’un yer aldığı “Fotoğraf” jürisi, Gazete Duvar Diyarbakır muhabiri Ardıl Batmaz’ı “Devletin Eli” başlıklı fotoğrafıyla birincilik ödülüne layık gördü. 

Batmaz, ödülünü tutuklu gazeteci Abdurrahman Gök’e ve tutuklu tüm özgür basın çalışanlarına adadığını bildirdi. 

Fotoğraf jürisi ayrıca, Sedat Suna ile Efekan Akyüz’e de “Jüri Özel Ödülü” verilmesine karar verdi. 

  

“Karikatür” 

Murat İpek, Musa Keklik, Aşkın Ayrancıoğlu’nun yer aldığı “Karikatür” jürisi, Erhan Yaşar Babalık’ı karikatür dalında birinciliğe layık buldu. 

Jüri ayrıca, Muammer Kotbaş’a “Jüri Özel Ödülü” vermeyi kararlaştırdı. 

  

“Onur Ödülü”  

Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER), devlet tarafından katledilenlere ilişkin faaliyetleri dolayısıyla “Onur Ödülü”ne layık görüldü. 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz