‘Şaşırtıcı!’, ‘Harikulade!’, ‘Şahane!’

0
561

Yaklaşık dört yıl önce İngiltere’ye taşınan Astamur Kortaa ve Gunda Hewitt-Kortaa çifti, Abaza acıkasını üretmeye başladı. Girişimci çift yaklaşık üç yıl önce aile işletmelerini açtı ve Ajika adıyla markalarını kurdu. Bu süre zarfında Abaza acıkası birçok İngilizin kalbini kazanmayı başardı. 

Astamur Kortaaa, İngiltere’ye taşındıktan sonra, eşi ile birlikte “kendi ürünlerini” üretmeye başlamak konusunda uzun süre düşündüklerini belirtiyor. 

Kortaa, “Önce acıka ve soslarımızı yapmayı düşündük. Acıka yapmak teknolojik olarak daha kolaydı ve büyük masraflar gerektirmiyordu, bu yüzden onunla başlamaya karar verdik” diyor. 

Gunda Hewitt-Kortava (sağda) ve Astamur Kortava

Girişimci Kortaa, İngiltere’de bir iş kurmanın oldukça kolay olduğunu sözlerine ekliyor. “Bunu yapmak için, internet üzerinden yetkili organları bilgilendirir ve kendi işinizi başlatabilirsiniz” diyor. 

Kortaa çifti, acıkayı geleneksel tarifine göre, hiçbir lezzet artırıcı ilave etmeden hazırlıyor. Ürünü satmaya başlamadan önce, tanıdıklara, komşulara ve arkadaşlarına tattırıp fikirlerini almışlar. Abaza acıkasını, İngiltere’de çok popüler olan farklı fuarlarda tanıtmaya başlamışlar. 

Astamur Kortaa, “Ürünümüzü deneyen müşterilerimizin tepkilerini gördükten sonra, acıkanın İngiltere’de başarı şansı olduğunu anladık. Bu da bizi daha kararlı adımlar atmaya teşvik etti” diye belirtiyor. 

Çift artık perakende satış yapıyor, satıştaki başarılarının sırrının, müşterilere alışılmadık bu lezzeti tattırmaları olduğunu belirtiyor. 

Kortaa, acıka tadımının çok farklı reaksiyonlar uyandırdığını, ilk tadımda birkaç kez daha tatma istediği duyduklarını ve sonrasında hep aynı yorumların geldiğini söylüyor ve sözlerini sürdürüyor: “Müşterilerin sıklıkla kullandığı ilk kelimeler şunlar oluyor: ‘Şaşırtıcı!’, ‘Harikulade!’, ‘Şahane!’. Birçoğu ilk önce ürüne uzun süre bakarak tatma konusunda kararsız kalıyor, ama ısrarlarımız üzerine deniyorlar ve anında yüz ifadeleri değişiyor. Belli ki, birçoğu bu alışılmadık görünümlü üründen böyle zengin bir lezzet beklemiyorlar. Sonrasında tabii ki teşekkür ediyorlar.”

Girişimci çift, yaygın bir popülarite hakkında konuşmak için henüz çok erken olduğunu belirtiyor. Abaza acıkası, en az bir kere denemiş olanlar tarafından beğeniliyor ama bu henüz oldukça küçük bir müşteri kitlesi… 

Kortaa, “Şimdilerde birkaç dükkâna acıka tedarik ediyoruz ve ayda en az bir kez fuarlara ve tanıtımlara katılıyoruz. İngiltere’nin çeşitli şehirlerinde 60’ın üzerinde tanıtıma katıldık. Distribütörlerle ve zincir mağazalarla çalışmaya başlamak istiyoruz, ancak şimdiye kadar bu yönde aktif olamadık, çünkü üretim organizasyonu ile ilgili birçok başka sorunu çözmek zorunda kaldık” diyor. 

Acıka üretimi ve satışı için bir yer bulmalarında, Doncaster Belediyesi Küçük İşletmeler Destek Departmanı yardım etmiş. 

Kortaa, “Üretim için bir yer aradığımızı öğrendikten sonra birkaç seçenek sundular. Bize uygun alanın en ilginç yanı ön cephesinin bir dükkân olmasıydı. Burada tanıtım ve fuarlarda tanıştığımız küçük yerel üreticilere ürünlerimizi sergileme fırsatı bulduk. Dükkâna giren müşteriler, ürünün üretim aşamasını da görebildikleri için ilgilerini çekiyor. Bu şekilde müşterileri ürünümüzle tanıştırıyoruz ve tadım yaptırıyoruz. Bu bir yandan da bize müşterilerimizi ‘şahsen’ görme ve ürüne verdikleri tepkiyi gözlemleme, fikirlerini dinleme, acıkayı nerelerde kullanabileceklerini önerme fırsatını veriyor. Bir diğer deyişle müşteriden anında tepki alabilme imkânı…” diye vurguluyor. 

Düzenli müşterileri arasında, profesyonel şefler ve ünlü İngilizler olduğunu sözlerine ekliyor. 

Kortaa “2016 yılında televizyonda bir yarışma programının kazananı Saliha Mahmud, Londra’da bir fuarda bizden acıka almıştı ve daha sonrasında Instagram hesabında ürünümüzden bahsetmişti. Ayrıca, TV yemek programlarına katılan ve 2017’de İngiltere’nin en çok satanlarından biri olan ‘Caucasus-Kafkasya’ adlı yemek kitabının yazarı olan Olia Hercules de ürünümüzün bilgilerini Instagram hesabında yayımlamıştı” diye belirtiyor. 

Yakın bir geçmişte, Kortaa ailesinin ürünü, İngiltere’nin prestijli ödüllerinden biri olan Büyük Lezzet Ödülü’nü (Great Taste Award) almış. 

Kortaa çifti, “Etiketimizde artık bu ödülün resmi bulunmakta ve bu da bize daha hızlı ilerleme getirecektir” diyorlar. 

Kortaa çiftinin aile şirketi, 2017’de Sheffield Business yarışmasının ilk üç finalisti arasına girmeyi de başarmış. Bu yarışm,a İngiltere’de büyük bir prestije sahip. (abaza.org) 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz