Bağımsızlık Demokrasi Özgürlük Eşitlik Birlik

‘Dünya Kadın Yürüyüşü’ valilik kararıyla yasaklandı

5 kıtanın 65 ülkesinden kadınların 1998’de başlattığı en uzun yürüyüş olan Dünya Kadın Yürüyüşü (DKY) 13. Uluslararası Toplantısı, Ankara’da yapıldı. 6 gün sürecek program kapsamında 8 Ekim’de Tandoğan Meydanı’ndan AnıtPark’ta ‘Yaşamak için direniyor, değiştirmek için yürüyoruz!’ sloganıyla düzenlenmesi planlanan uluslararası yürüyüş, Ankara Valiliği kararıyla yasaklandı.

DKY Koordinatörü Yıldız Temürtürkan, “Bugün yapılacak olan yürüyüşümüz yasaklandı. 8 Ekim’de özellikle yapmak istedik çünkü 8 Ekim 2000 tarihinde Ankara’da DKY olarak ilk kez merkezi bir miting gerçekleştirmiştik. 2000 yılında Tandoğan’da yaptığımız mitingi bugün yapamıyor olmamız da Türkiye’deki kadın hareketinin geldiği noktayı göstermesi açısından hepimiz için ibretlik bir tablo aynı zamanda. Kendi üzerimize de ders çıkarmamız gerekiyor” dedi.

DKY toplantısı, Çankaya Belediyesi Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde yapıldı. Toplantıya 65 ülkeden 130 World March of Women delegesi ve DKY Türkiye temsilcileri katıldı. Etkinlikte, Fındıklı Kadın Korosu ve Jehan Barbur sahne aldı.

Uluslararası feminist bir hareket olan DKY, 1998 yılında Kanada‘nın Quebec eyaletinde başladı.

2022 yılında Yıldız Temürtürkan’ın uluslararası koordinatör seçilmesiyle DKY uluslararası temsilciliği Türkiye’ye taşındı.

DKY’nin çalışma alanları arasında ulusötesi şirketlere karşı müştereklerin savunulması, feminist ekonomi, gıda egemenliği ve agroekoloji, bedensel ve cinsel özerklik ile barış ve sivilleşme yer alıyor.

25 yıldır Grassroots Feminizm’i (tabandan feminizm) benimseyerek her türlü eşitsizlik ve sömürüye karşı yürüyen kadınlar Türkiye’de ilk kez toplandı.

Yazarın Diğer Yazıları

‘Tanımak, önlemektir’

Ermeni Soykırımı'nı 5 Haziran 2007 tarihinde alınan kararla resmen tanıyan ülkelerden olan Şili, 24 Nisan'ı ulusal yas günü ilan etti. Şili Temsilciler Meclisi'nin 1915'in...

1 Mayıs’a selamlama

“Sol Müzik” çatısı altında bir araya gelen Vodvil, Umuda Haykırış, Sol Anahtarı, Sokak Orkestrası, Sarya Müzik Topluluğu, Praksis, Muteriz, JINma, Hevra, Grup Yel Değirmeni,...

Kışanak’ın kitabına toplatma kararı kaldırıldı

Eski Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı tutuklu siyasetçi Gültan Kışanak’ın “Kürt Siyasetinin Mor Rengi” isimli kitabına, İzmir 2’nci Sulh Ceza Hâkimliği’nin 2022/9865 sayılı kararı gereğince...

Sosyal Medyalarımız

4,890BeğenenlerBeğen
1,353TakipçilerTakip Et
4,000TakipçilerTakip Et

Son Yazılar

- Advertisement -spot_img