‘Siz buna eşitlik mi diyorsunuz?’

0
107

İzlandalı kadınlardan eylem

‘Siz buna eşitlik mi diyorsunuz?’

İzlanda’da 48 yıllık aradan sonra, binlerce kadın ve kendini ikili cinsiyet anlayışının dışında tanımlayan bireyler bir günlüğüne iş bıraktı.

24 Ekim’de “Siz buna eşitlik mi diyorsunuz?” sloganıyla düzenlenen eyleme ülkenin başbakanı Katrín Jakobsdóttir de katıldı.

Cinsiyete dayalı baskı ve erkeklerle eşit ücret almak talebiyle gerçekleştirilen, başbakanın yanı sıra balıkçılık sektöründe çalışanlar, öğretmenler ve hemşirelerin katıldığı grevde birçok meslek grubu temsil edildi.

Etkinlik, İzlandalı kadınların yüzde 90’ının “kvennafrí” (kadınlar izin günü) kapsamında çalışmayı reddettiği ve dünyanın ilk kadın seçilmiş cumhurbaşkanı da dahil olmak üzere önemli değişimlere yol açan 1975’ten bu yana gerçekleştirilen ilk tam günlük kadın grevi.

İronik tablo

Katrín Jakobsdóttir

İzlanda, 2023 Dünya Ekonomik Forumu’nun raporunda cinsiyet eşitliği sıralamasında üst üste 14. kez en üst sırada yer aldı. Rapora göre İzlanda, cinsiyet eşitsizliğini yüzde 91,2 azalttı. Eşitsizliği yüzde 90’ın üzerinde azaltan tek ülke İzlanda.

Grev organizatörlerinden İzlanda Kamu Çalışanları Federasyonu (BSRB) İletişim Direktörü Freyja Steingrímsdóttir, “Bizden bahsediliyor, İzlanda’dan bahsediliyor, sanki bir eşitlik cennetiymiş gibi” dedi ve ekledi: “Ancak bir eşitlik cennetinde yüzde 21’lik bir ücret farkı ve yaşamları boyunca cinsiyete dayalı ya da cinsel şiddete maruz kalan kadınların oranı yüzde 40 olmamalıdır.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz