Zelenski’nin açıklamasına KAFFED’den yanıt

0
190

15 Ekim 2023 tarihinde www.mk.ru sitesinde yayımlanan, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’nin İsveç’teki Müşterek Seferi Kuvvetler Zirvesi’nde dile getirdiği “Gürcistan’a Abhazya ve Güney Osetya’ya karşı bir savaş başlatma çağrısı” tüm Kuzey Kafkasya’da ve diasporasında endişe ve tepki ile karşılandı.

Habere göre, İsveç’te düzenlenen Birleşik Seferi Kuvvetler Zirvesi’nde çevrimiçi bir konuşma yapan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Gürcistan’a kaybettiği toprakları geri alma çağrısında bulunmuştur. Zelenski, Avrupa’da ortak güvenliğin güçlenmesine potansiyel bir katkı yapacağını, özellikle de Rusya’ya karşı savunmaları sayesinde Gürcistan’ın toprak bütünlüğünü yeniden tesis etmesi için yeni perspektifler açılacağını iddia etmiştir.

 

“Abhazya ve Güney Osetya bağımsız devletlerdir”

Öncelikle hatırlatmak isteriz ki Abhazya ve Güney Osetya bağımsız ve egemen devletlerdir. Özellikle Abhazya tarihin hiçbir döneminde Gürcistan’ın bir parçası olmamıştır. Gürcistan, Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra 1992 yılında Abhazya’yı işgal girişiminde bulunmuş, Kuzey Kafkasya halklarının birlikte karşı koyduğu bu işgal ve savaş 1993 yılında Abhazya’nın zaferiyle sonuçlanmıştır. Batılı ülkelerin Abhazya ve Güney Osetya’nın bağımsızlığını tanımaması tarihi gerçekleri ve fiili durumu değiştirmemektedir.

Bunun yanı sıra bir yılı aşkın süredir devam eden savaşın tarafı olan Ukrayna devlet başkanının savaş çağrısı, savaşta hayatını kaybeden ve çoğu kendi vatandaşı olan insanların acılarını yok saymak anlamına gelmekte ve insanlığın evrensel değerleriyle örtüşmemektedir. Bölgede yeni bir savaş güvenliğe katkı sunmayacağı gibi istikrarsızlık ve yeni acılardan başka hiçbir şey getirmeyecektir. Bölgeye istikrar ve huzur getirmenin tek yolu Abhazya ve Güney Osetya’nın bağımsızlığını tanımak suretiyle bu ihtilafın sona erdirilmesinden geçmektedir.

Volodimir Zelenski’yi bu sorumsuz, tehlikeli ve savaşı yaygınlaştırma çabası içeren açıklama sebebiyle şiddetle kınıyor, bölgede yeni bir işgal ve savaş hayal eden tüm aktörleri sorumlu davranmaya davet ediyoruz. Her zaman koşulsuz şartsız barıştan yana olduğumuzu tekrar ederken, dikkat çekmek isteriz ki mevcut statüyü savaşla değiştirmek için girişilecek maceralara karşı Kuzey Kafkasyalıların birlikte hareket edeceğinin örnekleri tarihte kayıtlıdır.

 

Kafkas Dernekleri Federasyonu (KAFFED)

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz