‘Bir Kürek Harç, Bir Tuğla da Sizden’

0
468

Düzce Adige (Çerkes) Kültür Derneği’nin “Kültür Merkezi” projesi hakkında dernek yönetim kurulu başkanı Dipşov Ayşe Sezgin ve başkan yardımcısı Gutej Nejat Özsoy’dan detayları dinlediğimiz keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik.


-Kültür Merkezi projesi nasıl oluştu?

-Ayşe Sezgin (A.S.): Proje, Düzce derneğinin 2021-2023 dönemi yönetim kurulunun almış olduğu karar ile başladı. Mimari tasarım ve projelendirilmesi Düzce Belediye Başkanı Faruk Özlü’nün talimatı ile Düzce Belediyesi İmar İşleri Müdürü hemşerimiz Kalender Aydın ve ekibi tarafından gerçekleştirildi. Biz de o zamanki adıyla Ankara Kuzey Kafkasya Kültür Derneği’nin 1989 yılındaki “Bir Kürek Harç, Bir Tuğla da Sizden” sloganı ile yola çıktık.

 

-Bina yapımı için düşünülen arazi belli mi?

-Nejat Özsoy (N.Ö.): Evet. Düzce Belediyesi’nin imar planları üzerinde geçmiş yıllarda yapmış olduğu İmar Kanunu 18. Madde uygulaması sonrası yeniden şekillenmiş olan derneğimiz Arapçiftliği Mahallesi’ndeki yerleşkesinde yer seçimi yapıldı. Proje buradaki 1.735 m2 arsamız üzerine, zemin kat 318 m2, 1. kat 320 m2, son kat 314 m2 olarak ve binanın ön kısmında 80 m2 açık teras alanı ilave yapılacak şekilde tasarlandı.

 

-Ne aşamada peki? Tüm izinleri alındı mı?

-N.Ö.: 2023 yılının temmuz ayında zemin etüdü raporu için arazi zemininde sondaj çalışması ile ilk adım atılmış oldu. Derneğimizin 2023-2025 yeni faaliyet döneminde zemin etüt raporu verileriyle mimari projeye uygun olarak statik projeler Düzce Belediyesi ile koordineli olarak dernek üyemiz inşaat mühendisleri tarafından hazırlandı ve devamında ruhsat aşamasına kadar takip edildi.

Mimari projenin onaylanması ile elektrik projesi, asansör avan projesi, tesisat projeleri ve harita dosyası hazırlandı. Dosyaların onaylanması sonrası yapı ruhsatını almak için gerekli sözleşme evrakları imzalandı. Yasal sürecin gereği taahhütler verilerek yapı ruhsatı almak için ödenmesi gereken tüm tutarlar ve harçlar derneğimiz tarafından ödendi. Bu ödemelere arsamızdaki mevcut eski binamızın kısmi yıkım izni için yatırılan harçlar da dahil oldu.

Tüm bu aşamaların sonunda yapı ruhsatımızı 4 Aralık 2023 tarihinde Düzce Belediyesi İmar İşleri Müdürlüğü’nden aldık.

Bundan sonraki aşamada SGK işyeri dosyamızın açılarak şantiye kurulması ve inşaat işleri, müteahhitlik hizmeti veren üyemiz inşaat mühendisleri tarafından takip edilecek.

-Nasıl bir bina tasarlandı?

-A.S.: 946 metrekare kullanım alanına sahip ve üç kattan oluşuyor. Zemin katında, sergi alanı ile diğer etkinlikler için kullanılmak üzere geniş bir giriş holü, konuklarımız için bir kafe, çok amaçlı kullanılabilen bir salon ve iki sınıfımız var. Bahçe girişinde hava koşullarına göre açılır kapanır özellikte olması planlanan, binamızı geniş ve konforlu hissettirecek bir verandamız var. Birinci katımızda bir yönetim odası ve toplumumuza zengin bir kaynak sunacak olan kütüphanemiz, çok amaçlı kullanılabilecek iki adet de salon bulunuyor. Ribat panelden tonoz çatısı olan teras katımız halk dansları çalışmalarına uygun 215 metrekarelik geniş bir salona sahip. Aynı zamanda geniş katılımlı toplantılar için de ideal bir mekân.

 

-Oldukça donanımlı bir bina olacak gibi?

-A.S.: Toplumumuz adına düzenlenecek etkinlikler ve ihtiyaçlara uygun olarak tasarlanan modern ve işlevsel bir mekân olacak. Her katında WC ve lavabo bulunan, özel gereksinimli bireyler ve bebek bakım ihtiyaçlarına uygun olarak ve katlara asansörlerle kolayca erişilebilirlik sağlanması düşünülerek tasarlandı. Bittiğinde mevcut fiziki imkânları ile toplumumuza yakışır bir hizmet verecektir.

 

-Bir yandan da projeyi üyelerinize tanıtıyorsunuz. O süreç nasıl ilerliyor? İlgiden memnun musunuz?

-N.Ö.: Bu proje için 10 Aralık Pazar günü Acaroğlu Garden Restoran’da “Bir Kürek Harç, Bir Tuğla da Sizden” sloganının ön plana çıktığı bir tanıtım toplantısı düzenledik. Tanıtım etkinliği oldukça yoğun bir ilgi gördü. Toplantıda “Kültür Merkezi” projesi üye ve hemşerilerimize tanıtıldı ve içeriği hakkında ayrıntılı bilgilendirme yapıldı. Türkiye’nin ve dünyanın her yerinde bulunan hemşerilerimizin Düzcemizdeki bu önemli projeye katkı sunacaklarına olan inancımız sonsuz.

-Çok değerli ve desteği hak eden bir proje…

-A.S.: “Kültür Merkezimiz” köklerimizi hatırlatacak, geleneklerimizi yaşatacak, toplumumuzun birlik ve dayanışmasını güçlendirmeye hizmet edecek. Geçmişimizden geleceğe sağlam ve kalıcı bir eseri birlikte gerçekleştirmeli ve köklerimize sahip çıkmalıyız. Düzcemize ve toplumumuza yakışacak “Kültür Merkezi”mizi hep birlikte yükseltelim istiyoruz. Toplumumuzun her bir ferdinin kendi imkânları nispetinde, bugün ilk adımını attığımız hayalimize ortak olmasını bekliyoruz. Amacımız hep birlikte bu projeden alnımızın akıyla çıkarak toplumumuza bu merkezi hediye etmek.

 

-Büyük bir sabırsızlıkla projeyi takip ediyor olacağım. Emekleriniz ve bu güzel sohbet için çok teşekkür ederim.


Projeye destek olmak isterseniz, Düzce Valiliği’nden izinli olarak açılan yardım hesapları aşağıdadır:

TÜRK LİRASI

HALKBANK HESAP NO: 327 – 16000312 Düzce Şubesi

IBAN: TR57 0001 2009 3270 0016 0003 12

DOLAR

HALKBANK HESAP NO: 327 – 58000260 Düzce Şubesi

IBAN: TR40 0001 2009 3270 0058 0002 60

EURO

HALKBANK HESAP NO: 327 – 58000261 Düzce Şubesi

IBAN: TR13 0001 2009 3270 0058 0002 61

SWIFT KODU: TRHBTR2A

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz