Meclis’te anadili paniği

0
230

Meclis’te anadilinde konuşma tartışmaları son bulmuyor. Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, Genel Kurul’daki bütçe görüşmelerindeki konuşmasına Kürtçe başladı. Cezaevindeki siyasi tutuklular başta olmak üzere konuşmasını dinleyenleri Kürtçe selamladı. Bu sırada İYİ Parti Grup Başkanvekili ve İzmir Milletvekili Müsavat Dervişoğlu, oturduğu sıradan “Anlamadık” diye seslendi.

 

“Burada Türkçe konuşulacak”

Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş da “Sayın Bakırhan, bu konuştuklarınızın bir de Türkçe açıklamasını istiyoruz Meclis olarak. Burası Türkiye Büyük Millet Meclisi, burada Türkçe konuşulacak, resmi dilimiz Türkçe olduğu için Türkçe konuşulmasını bekliyoruz. Sizden de arkadaşlarımız adına bunun Türkçesini istiyoruz” dedi.

Bir kez daha araya giren Müsavat Dervişoğlu, bu kez Kurtulmuş’a seslenerek “Bir mecburiyet efendim” diye konuştu.

Bakırhan, Türkçe devam ettiği konuşmasında zaman zaman Kürtçe cümleler de kullanarak genel kurula seslendi.

 

“Evinde konuş, babanın çiftliğinde konuş”

DEM Partili George Aslan, Noel’i Süryanice kutladı, İYİ Partililer tepki gösterdi.

İYİ Parti Milletvekili Ayyüce Türkeş, “Reddediyoruz, herkes Türkçe konuşacak”, İYİ Parti Milletvekili Lütfü Türkkan, “Evinde gidip konuşsun, sokakta tamam ama burası Türkiye Büyük Millet Meclisi”, “Türkçe konuşmak zorundasın; babanızın çiftliği değil. Babanın çiftliğinde konuş, burada değil, hadi” diye bağırdı.

Meclis Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder, “Dünyanın hiçbir dili, hiçbir inancı beni rahatsız etmez” dedi.

Aslan’ın Süryanice konuşmasına Önder’in müdahale etmemesine tepki gösteren kâtip üye İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk, “Sen Meclis’i kendi başına yönet” diyerek divandan ayrıldı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz