Ekim ayı boyunca çeşitli kentlerde gösterileri olan ‘Oshad’ grubunun sanat yönetmeni Victoria Yedic ile Şamil Eğitim ve Kültür Vakfı bünyesinde faaliyet gösteren Adiyuf Çerkes El Sanatları Grubu’nun Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde gerçekleştirdiği sergide karşılaştık. Öncelikle sergi ile ilgili görüşlerini aldığımız ve beğenilerini dinlediğimiz sanatçı ile kendi alanında bir söyleşi yaptık.
-Öncelikle okurlarımıza kendinizi tanıtır mısınız lütfen?
-Yedic Victoria. Oshad grubunun sanat direktörüyüm.
“Oshad üç ayrı gruptan oluşuyor”
-Ne zaman başladınız, öncesinde neler yapıyordunuz?
-35 yıldır Çerkes kültürü ile ilgili çalışmalar yapıyorum. Gençlik yıllarımda Nalmes ekibinde dans ettim. Ekipten ayrıldıktan sonra bir kolejde çocuklara oyunlarımızın eğitmenliğini yaptım. İslamey ekibinde koreograf olarak görev yaptım. Daha sonra kendi folklor grubum Sindika’yı kurdum. Kuruluştan bu yana 17 yıl geçti. 2012 yılında da Oshad ortaya çıktı. O günden bu yana direktörlüğünü yapıyorum ve Adige kültürünün korunması için çalışıyorum. İlk göz ağrımız Sindika da şimdi Oshad’ın içinde yer alıyor.
Oshad üç ayrı gruptan oluşuyor. Sindika dans ekibi, Aşemez vokal grubu ve Bagawuç eski Adige müzik aletleri eşliğinde enstrümantal müzik grubu.
-Türkiye’deki gösteriler grubun ilk turnesi mi, daha önce benzer deneyimleriniz oldu mu?
-İki kez Polonya’ya gittik. Oradaki halk dansları yarışmasında birincilik aldık. Dubai’de Adige Kültür Festivali’ne katıldık. Bir Amerikan üniversitesinin daveti ile oradaydık. Ürdün’de, Almanya’dan, Amerika’dan Çerkeslerin olduğu uluslararası bir etkinliğe katıldık.
-Türkiye’ye ilk gelişiniz sanırım.
-Evet, ilk defa Türkiye’ye geliyoruz. 11 ilde 12 gösteri yaptık. Çerkeslerin yüreğine dokunabildik diye düşünüyorum.
-Ekibinizin yaş ortalaması oldukça genç sanırım.
-Dans edenler 16-24 yaş arasında. Müzik grubu yaş ortalamamız 32 olabilir. Bir de 47 yaşında solistimiz var tabii.
“Bu turnenin anlamı çok büyük”
-Neler düşündürdü, neler hissettirdi Türkiye diasporasındaki bu gösteriler size?
-Bu turnenin anlamı çok büyük. En güzeli; gençlerin ilgisi büyük oldu. “Adigey’den gelenler adeta kanatlandılar” demeleri bizim için en büyük hediyeydi. Aslında bu karşılıklı oldu ve fark edildi. Bizim gençlerimiz de çok mutluydu. Birlikte daha büyük, daha güçlü olduğumuzu hissettik.
-Çok teşekkür ediyoruz bu söyleşi için. Eklemek istedikleriniz var mı?
-Öncelikle KAFFED’e bu organizasyonu mümkün kıldığı için teşekkür etmek isterim. Bu projeyi ilk olarak Yıldız Başkan döneminde tasarlamıştık. Ünal Başkan ile gerçekleştirdik. Çok teşekkür ediyorum.