DEM Parti Esenyurt İlçe Eşbaşkanları tutuklandı
İstanbul Esenyurt’ta 18 Kasım’da gözaltına alınan Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) İlçe Eşbaşkanları Rojda Yılmaz ve Abdullah Arınan, savcılık ifadesinin ardından tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edildi.
Sulh Ceza Hâkimliği, “örgüt üyesi olmak” ve “örgüt propagandası yapmak” suçlamalarıyla Yılmaz ve Arınan’ın tutuklanmasına karar verdi. Kararın ardından Arınan ve Yılmaz cezaevine gönderildi.
10 ayda 357 kadın öldürüldü
Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu’nun (TKDKF) raporuna göre, yılın ilk 10 ayında 357 kadın, erkekler tarafından öldürüldü. Katledilen kadınların ortalama yaşı kayıtlara 37 olarak geçerken 61 kadının ölümü ise kayıtlara “şüpheli ölüm” olarak geçti.
Kadınların büyük çoğunluğu aile içinde katledildi. Kadınların ortalama yaşı ise 37 olarak kayıtlara geçti. Katledilen kadınların 168’i evli, 96’sı bekâr, 26’sı boşanmış, 10’u dini nikâhlı, 55’inin ise medeni durumu bilinmiyor.
“Etki ajanlığı” düzenlemesine tepki
CHP, İYİ Parti ve DEM Parti’den oluşan muhalefet partileri, AKP iktidarınca gözden geçirilmesi sonrasında yasalaştırılacağı açıklanan “etki ajanlığı” düzenlemesi üzerindeki çalışmalara katkı vermeme kararı alarak casusluk ve ajanlık faaliyetleriyle mücadeleyi amaçladığı savunulan düzenlemede neyin suç olduğunun açıkça belirtilmediği sürece TBMM’ye gelecek teklife karşı çıkma kararı aldı.
Ehliyet, pasaport, trafik cezalarına zam
‘Yeniden değerleme oranı’, Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlandı. Yüzde 43,93 olarak belirlenen oranla ehliyet, pasaport, MTV, telefon harcı, trafik cezaları dahil pek çok kalem 1 Ocak’tan itibaren zamlanacak.
Maden işçileri direniyor
Ankara’nın Nallıhan ilçesinde bulunan Çayırhan Termik Santralı’nda çalışan 500 madenci, özelleştirilme sebebiyle işsiz kalacakları endişesiyle eylem başlatarak kendilerini maden ocağına kapattı. Maden işçileri, 9’uncu günde Ankara’ya, Hazine ve Maliye Bakanlığı’na yürüyüşe geçti. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, Çayırhan Termik Santralı ihalesinde son teklif verme tarihinin 4 Mart 2025’e uzatıldığını açıkladı.
Nasuh Mahruki sosyal medya paylaşımları nedeniyle tutuklandı
AKUT’un eski başkanı Nasuh Mahruki, sosyal medyada “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yaydığı” gerekçesiyle başlatılan soruşturma kapsamında 20 Kasım’da tutuklandı. Mahruki’nin avukatı Şehmus Tekik, tutuklanma gerekçesinin “halk arasında korku, panik ve endişe yaratacak şekilde kamu düzenini ve iç ve dış huzuru bozacak yalan haber paylaşmak” olduğunu söyledi. Mahruki, 12 Kasım’da seçim güvenliği ile ilgili, Yüksek Seçim Kurulu’nu (YSK) eleştiren iki ayrı paylaşım yapmıştı.
Belediyelerin ödenekleri kesilecek
Belediyelerin ve iştiraklerinin borçlarına karşılık merkezi idareden aldıkları ödeneklerin kesilmesine dair Cumhurbaşkanı Kararı Resmi Gazete’de yayımlandı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökan Zeybek “Belediyelere bir darbe daha indiriliyor” dedi.