Bağımsızlık Demokrasi Özgürlük Eşitlik Birlik

‘Eşit ve özgür bir dünya kurmadan bitmeyecek bu isyan!’

Üç dilde manifesto

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde dünyanın dört bir yanında ataerkiye, cinsiyet eşitsizliğine ve kadına yönelik şiddete karşı yürüyüşler düzenlendi.

Beyoğlu

İstanbul’da düzenlenen “23. Feminist Gece Yürüyüşü”ne binlerce kişi katıldı. Beyoğlu Kaymakamlığı’nın yasak kararına rağmen binlerce kadın ve LGBTİ+, Cihangir, Karaköy ve İstiklal Caddesi’nden gelerek Sıraselviler Caddesi’nde buluştu.

Yoğun güvenlik önlemleri altında eylem yapan kadınlar, “Jin, jiyan, azadi”, “Dünya yerinden oynar, kadınlar özgür olsa”, “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz”, “Geceleri de sokakları da terk etmiyoruz” sloganları attı. Sloganlara müzik ve dans da eşlik etti. Sloganlar esnasında polisler, “Atılan sloganlar kanunsuzdur, sonlandırın” anonsu yaptı. Eyleme katılanlar, düdük çalarak protesto eylemini sürdürdü.

Türkçe, Kürtçe ve Arapça okunan açıklamanın ardından dağılanların bir bölümü Cihangir Caddesi üzerinde polis tarafından kuşatıldı. 112 kadın ve LGBTİ+ gözaltına alındı. Gözaltına alınanlardan 111’i, 9 Mart sabahı serbest bırakılırken, LGBTİ+ aktivisti İris Mozalar, “Cumhurbaşkanına hakaret” suçlaması ve “2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet” gerekçesiyle tutuklama talebiyle 3. Sulh Ceza Hâkimliği’ne sevk edildi. Mozalar, hakkında verilen adli kontrol ve yurtdışına çıkış yasağı kararıyla serbest bırakıldı.

Gözaltında kaybedilen ve katledilen yakınlarının akıbetini sormak ve faillerin yargılanması talebiyle her hafta Galatasaray Meydanı’nda bir araya gelen Cumartesi Anneleri/İnsanları eylemlerinin 1.041’incisini gerçekleştirdi. 1994 yılında Dersim’de katledilen Ali Işık’ın ve kaybedilen kadınların faillerin yargılanmasını istedi.

Cumartesi Anneleri/İnsanları’ndan Besna Tosun, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün kadınlar için hak, eşitlik, özgürlük ve dayanışmayı temsil ettiğini belirterek, “8 Mart vesilesiyle bir kez daha söylüyoruz: Kadınlar barış istiyor! Cumartesi Anneleri/ İnsanları barış istiyor” ifadelerini kullandı.

Kadıköy

İstanbul Kadıköy’deki mitinglerde LGBTİ+ görünürlüğüne yönelik engeller dikkat çekti. Miting alanına gökkuşağı renkli ve sembollü hiçbir şeyin alınmadığı bildirilirken, Trans Pride adına söz alan Defne, “Yıllardır LGBTİ+ varoluşunuza karşı savaş altında olan; Bornova Sokak’ta, Bayram Sokak’ta trans kadınları yerinden eden iktidar bugün de bizi hedef göstermeye devam ediyor” açıklamasında bulundu.

Ankara

Ankara Kadın Platformu’nun çağrısıyla Kolej Metro önünde bir araya gelen kadınlar ve LGBTİ+’lar Kızılay’a yürüdü.

Aile politikaları adı altında kadınların ve LGBTİ+’ların hayatın her alanından dışlanmasına, LGBTİ+’lara yönelik nefret politikalarına, yoksulluğa ve savaşa karşı mücadele çağrısı yapan katılımcılar, polisin eylemi engelleme girişimlerine Kızılay’ın sokaklarını eylem alanına çevirerek cevap verdi.

Dersim

Dersimli kadınlar, Dersim Kadın Platformu’nun “Aile yılı sizin, mücadele yılı bizimdir” şiarıyla düzenlediği etkinlikte bir araya geldi. Sanat Sokağı’nda toplanan kadınlar, ‘Kadın, yaşam, özgürlük’, ‘Dersim’de kayyım istemiyoruz’ sloganlarıyla Seyit Rıza Meydanı’na yürüdü.


Açıklama

Biz gücümüzü yüzlerce yıllık feminizm tarihinden, kadınların coğrafyaları ve kıtaları aşan ortak deneyiminden, bugün Arjantin’de her şeye rağmen sokağa çıkıp yüzbinleri bulan kadınlar ve LGBTİ+lardan; biz gücümüzü Ortadoğu’da seküler bir alternatifi mümkün kılan Kürt kadınlardan; Filistin’de, Gazze’de yasını direnişe dönüştüren ve ne olursa olsun yaşamı sürdürmeyi başaran kadınlardan; gücümüzü Suriye’de her şeye rağmen “Bizsiz bir rejim inşa edemezsiniz” deme cesaretini gösteren kadınlardan; gücümüzü ABD’de transfobinin iktidarına karşı yaşamını savunan translardan alıyoruz ve sesimizi onların sesine katıyoruz. Savaşla yeniden kurmakta oldukları dünyaya isyan ediyoruz.

Mücadelemizden, hayatlarımızı, dünyayı değiştirmemizden irkilenler, bizlere saldırılarının dozunu her gün biraz daha artırıyor. Bu saldırıyla bir gün İstanbul Sözleşmesi feshediliyor, öteki gün “Aile Yılı” ilan ediliyor. Otoriter muhafazakâr rejimler, kendi ahlaklarını yasaya dönüştürmeye, hayatlarımızı daraltmaya çalışıyor. Bizleri yok etmeyi umuyorlar. Pınar Gültekin’in canavarca hisle öldürülmediğini söyleyenler, Narin’in başına ne geldiğini çözmekle uğraşmıyor, Dina’nın maruz kaldığı ırkçı şiddeti ortaya çıkarmaya tenezzül etmiyor. Tüm bu adaletsizliklere karşı itiraz edenleri, yaşamın böyle, yaşamın adaletsiz, yaşamın eşitsiz sürmemesi gerektiğini söyleyenleri susturmaya, sindirmeye, yok etmeye çalışıyor.

Özgürlüğün kadınların dayanışmasıyla, yan yana direnmesiyle mümkün olduğunu feminizmden öğrendik. İstanbul’da 40 sene önce feministler “İsyanı var bizde haksız yüzyılların. Özlemi var bizde geniş hayatların” diyerek sokaklara çıktı. Biz bu geniş hayatlara sahip çıkıyoruz, haksız yüzyılların hesabını soruyoruz. Patriyarkanın adını koyuyoruz, faillerini, destekçilerini işaret ediyoruz. Gisèle Pelicot’dan ilhamla, tüm dünyaya gözümüzü dikerek, kadınlara yüklenen utancı asıl sahibine, patriyarkaya iade ediyoruz. Özgür hayatları almadan bir yere gitmiyoruz. Ayrımcılığın, eşitsizliğin, şiddetin, sömürünün olmadığı bir dünyada ısrar ediyoruz.

Erkek şiddetini önlemeyip “Kadınlar, faillere kapıyı açıyor” diyenlere karşı, bizi bakım emeği ve yoksulluğa mahkm etmeye, eşitlik politikaları yerine aileyi güçlendirme adı altında kadınları sindirmeye karşı, homofobi ve transfobiyi norm haline getirmeye çalışanlara, seçtiklerimize kayyım atayarak irademizi yok sayanlara karşı, ve eylemlerimize, fikirlerimize, birlikteliğimize müdahale eden, gözdağı veren, şiddet uygulayanlara karşı yaşasın feminist mücadelemiz!

Feminist mücadelemiz hayatlarımızı ve dünyayı değiştiriyor!

Eşit ve özgür bir dünya kurmadan bitmeyecek bu isyan!

Yazarın Diğer Yazıları

‘Kesişmeler’

Vision Art Platform’da, 11 sanatçının eserlerini bir araya getiren ‘Kesişmeler’ sergisinin açılışı 29 Nisan’da gerçekleşti. Fırat Arapoğlu küratörlüğündeki sergide Aida Mahmudova, Berna Dolmacı, E...

Ritsa Cafe, Mersin’de açıldı

Mersin Kafkas Kültür ve Yardımlaşma Derneği’nin katkılarıyla Mersin’de yaşayan Çerkesler için sapa kalan dernek binasından bağımsız olarak buluşma, görüşme ve yemek ihtiyaçlarını da karşılamak...

Джылъ Уджэраджэм И Макъ

МахуэлI Беслъэн и тхылъ «Джылъ уджэраджэм и макъ» фIэщыгъэр иIэу къыдэкIащ. МахуэлI Беслъэн Замир и къуэр Дзэлыкъуэ куейм хыхьэ Къамылыкъуэ къуажэм къыщалъхуащ. Къэбэрдей-Балъкъэр къэрал университетым...

Sosyal Medyalarımız

4,890BeğenenlerBeğen
1,353TakipçilerTakip Et
4,000TakipçilerTakip Et

Son Yazılar

- Advertisement -spot_img