Türkiye’de anaakım medya olarak tanımlanan merkezin dışında yer alan yayın organlarından Gazete Duvar, 12 Mart itibariyle yayınlarına son verdiğini duyurdu.
Haber sitesinin sahibi Vedat Zencir ve yayın yönetmeni Barış Avşar, veda yazılarında, temel kapanış gerekçesi olarak, enflasyon gibi ekonomik nedenler yanında, Google’ın algoritma değişikliğini gösterdi. 2016’da yayın hayatına başlayan Gazete Duvar, gelirlerinin önemli bir kısmını Google’ın yönlendirdiği trafik aracı ile elde ediyordu.
Bu kapanma kararının ertesi günü 9 yayın organı “Google’ın yıkıcı ambargosunu protesto ediyoruz” başlıklı ortak bir metni okurlarıyla paylaştı.
Birgün Gazetesi ve T24 internet sitesinin de aralarında olduğu haber kuruluşları, 2024 yılında yapılan iki algoritma değişikliği ile ziyaretçi sayılarının ve dolayısıyla gelirlerinin çoğunu kaybettiklerini aktarıyor.
Ortak metinde “Bağımsız medyanın yaşadığı kriz, özgürce haber almak isteyen tüm yurttaşların krizidir. Daha da ötesi bu bir demokrasi krizidir” ifadesi yer alıyor.
Dünyanın en çok kullanılan arama motoru Google’ın 2024 yılındaki algoritma değişiklikleri yalnızca haber sitelerini değil, içerik üretimi yapan tüm yayınları etkiledi.
Televizyon yayıncılığının aksine, internet siteleri, büyük oranda arama motorları gelen kullanıcı sayısına göre gelir elde ediyor.
Kullanıcıların siteye direkt ulaşımı anlamına gelen doğrudan trafik, en bilindik yayın organlarında dahi tüm oranın yüzde 10’u civarında kalabiliyor.
Türkiye’deki haber siteleri iki temel şekilde toplam ziyaretçi sayısını gelire dönüştürebiliyor.
“Google Reklamlar” sitelere elde ettikleri okuyucu oranında dağıtılıyor ve bu, ana gelirlerden biri.
İkinci olaraksa, asgari trafik şartını yerine getiren haber siteleri Basın İlan Kurumu (BİK) üzerinden resmi ilan alıyor.
En üst kategoriden resmi ilan geliri elde edebilmek için günlük 250 bin tekil ziyaretçi şartı bulunuyor.
BBC Türkçe’ye bilgi veren Gazete Duvar Genel Yayın Yönetmeni Barış Avşar, ekim ayındaki algoritma değişikliği sonrası böylesi bir trafiğe ulaşmanın kendileri için çok zor hale geldiğini savunuyor.
9 yayın organının imzaladığı ortak metinde de reklam verenlere, haber sitelerine doğrudan reklam vermeleri çağrısı yapılıyor.
BBC Türkçe’nin “Google Trendler” üzerinden yaptığı analiz, son iki yıl içerisinde Türkiye’den haber kategorisiyle ilgili yapılan aramaların düşüş eğiliminde olduğunu gösteriyor.
Son dönemde, haber kategorisine yönelik Google aramaları, Mayıs 2023 seçim dönemine kıyasla yarıya kadar azalmış durumda.
BBC Türkçe’ye açıklama yapan Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Sekreteri Banu Tuna, gelinen aşamada, “iktidara yakın haber mecralarının ayakta tutulmaya devam ettiğini, bağımsızların destek mekanizmalarının tek tek tükendiğini” belirterek şunları söyledi: “Gazete Duvar, buzdağının görünen yüzü. Geçen ay İzmir’de BİK denetiminden geçemeyen üç yerel gazete kapanmanın eşiğinde. Orada da onlarca gazeteci işsiz kaldı. BİK bu algoritma değişikliklerinden kaynaklanan erimeyi görmezden gelmeye devam eder ve bir düzenlemeye gitmezse ulusaldan yereline birçok internet haber sitesi için benzer sonuçlar ortaya çıkmaya devam edecek.”