2020 yılında 50 yıllık eşinin kendisini uzun yıllar boyunca ilaçla uyutarak farklı erkeklere tecavüz ettirdiğini öğrenen Gisèle Pelicot’un yazdığı “Yaşama Övgü: Utanç Taraf Değiştirmeli” kitabı, Everest Yayınları etiketiyle raflardaki yerini aldı.
Yayınevinin açıklamasına göre eser, yalnızca otobiyografik yönüyle değil, mahremiyet perdesi altında sürdürülen sistematik şiddete karşı güçlü bir itiraz ve uluslararası bir manifesto niteliği taşımasıyla öne çıkıyor. Birçok dilde eşzamanlı yayımlanan kitap, sınırları aşan bir dayanışma ve adalet çağrısı sunuyor ve Hannah Arendt’in ortaya koyduğu “kötülüğün sıradanlığı” kavramını güncel patriyarka ve rıza tartışmaları ekseninde yeniden düşünmeye açıyor.
Ebru Erbaş çevirisiyle yayımlanan eser, kadınların yaşam hakkı ve iradesine yönelik tartışmaların sürdüğü bir dönemde, güçlü bir tanıklık ve yüzleşme metni olarak öne çıkıyor.







