Bağımsızlık Demokrasi Özgürlük Eşitlik Birlik

‘Özgürlük ve Demokrasi Newrozu’

Bu yıl “Özgürlük ve Demokrasi Newrozu / Newroza Azadî û Yekîtiya Demokratîk” sloganıyla düzenlenen Newroz Bayramı başta Diyarbakır olmak üzere Van, İstanbul, Batman, Şanlıurfa, Siirt, Antalya, Bingöl, Adana, Kocaeli, Cizre ve başka kentlerde de kutlandı.

Diyarbakır’da gerçekleştirilen 2026 Newroz’u 21 Mart’ta Bağlar ilçesindeki Newroz Parkı’nda kutlandı. Siyasi partiler, insan hakları örgütleri, sivil toplum kuruluşları, sendikalar, emek ve meslek örgütleri, Alevi kurumları ve kadın örgütlerinden temsilcilerin yanı sıra; Fransa, Almanya, İsveç, Katalonya, Mısır, Hindistan gibi ülkelerden konuklar katıldı.

Kutlamada, PKK lideri Abdullah Öcalan’ın İmralı Cezaevi’nden gönderdiği mektup da okundu. Öcalan mesajında, “27 Şubat 2025 tarihinde başlattığımız süreç Newroz’un ruhuna uygun bir birlikteliğin temellerini yeniden diriltmek içindir. Bunun için kültürlerin, inançların bir arada yaşayabileceğine, dar milliyetçi anlayışları aşıp demokratik entegrasyon temelinde birleşebileceğimize ve birlikte var olabileceğimize inanmamız gerekir” ifadelerini kullandı.

İstanbul’daki kutlama etkinliği, 22 Mart’ta Yenikapı Meydanı’nda gerçekleştirildi. Newroz ateşini Barış Anneleri, siyasetçilerle birlikte tutuşturdu. Emek ve Demokrasi Platformu imzasıyla okunan ortak bildiride, Ortadoğu’daki çatışmalara dikkat çekilerek çözümün savaş ve işgalde değil, halkların eşitliği, kardeşliği ve kendi kaderini tayin hakkında olduğu vurgulandı.

Açıklamada; Filistin, Suriye, Rojava ve İran bağlamında süren gerilimlerin bölgeyi daha büyük bir istikrarsızlığa sürüklediği ifade edilerek, mezhepçi ve askeri politikaların reddedildiği belirtildi.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in gönderdiği mesajda barış, eşitlik ve birlikte yaşam vurgusu öne çıktı.

Yazarın Diğer Yazıları

Doğu Akdeniz Çerkes Şenliği mayısta

Ceyhan Kuzey Kafkas Kültür Eğitim Derneği’nin düzenlediği "Doğu Akdeniz Çerkes Şenliği" 10 Mayıs’ta. Çerkes Karamezar (Adapınar) Mahallesi Ceyhan, Adana’daki şenlik saat 12.00’de başlayacak. Etkinlik...

“Biga Çerkesleri… Savaştepe-Dereköy”

Danef TV’nin belgesel yayınları devam ediyor. 21 Nisan’da yayımlanacak belgesel yapımın konusu “Biga Çerkesleri… Savaştepe-Dereköy” başlığını taşıyor. “Bir sürgünün ardından…”  altbaşlıklı belgesel saat 21.00’de.

“Kurtuluş Yıllarında Çerkesler”

Samsun Çerkes Derneği’nin 19 Nisan’da düzenlediği Pazar kahvaltısının konuğu Prof. Dr. Önder Duman oldu. Duman bu buluşmada, "Kurtuluş Yıllarında Çerkesler" konulu sunumu yaptı.

Sosyal Medyalarımız

4,890BeğenenlerBeğen
1,353TakipçilerTakip Et
4,000TakipçilerTakip Et

Son Yazılar

- Advertisement -spot_img