Londra’ da Seminer

0
496

Çeçenya Barış Forumu tarafından 19 Şubat 2009 da İngiltere’ nin başkenti Londra’ daki Royal Society of Art binasında “Çeçenya: Unutulan Savaş” isimli bir seminer düzenlendi.

Seminere Çeçenya ve İslami Hareketler Analizisti Murad Batal al-Shishani başkanlık ederken, Çeçen Cumhuriyeti İçkerya Hükümeti Bakanlar Kurulu Başkanı Akhmad Zakaev, Çeçenya Barış Forumu Başkanı Ivar Amundsen, Avrupa İnsan Hakları Savunma Merkezi Başkanı Prof. Bill Bowring ve yazar Maria Litvinenko konuşmacı olarak katıldı.

Akhmad Zakaev konuşmasında 23 Şubat’ ı Rus – Çeçen ilişkileri tarihindeki en kanlı ve acımasız günlerden birisi olarak ifade ederken, 65 yıl önce kendi ailesinin içinde bulunduğu yarım milyonluk tüm Çeçen ulusunun vatanlarından Orta Asya ve Kazakistan’ a sürgüne gönderildiğini belirtti.

(..)

26 Ocak 2004′ te Avrupa Birliği’nin, Çeçen halkının sürgününü resmen bir soykırım olarak tanıdığını belirten Zakaev, bugün Çeçenya’ da savunmasız yaşlılara, kadınlara ve çocuklara yönelik suçların işlendiğini; yüzbinlerce sivilin hayatını yitirdiğini, yargısız infazların, adam kaçırmaların ve uzatılabilecek bir suç listesinin Rusya tarafından işlendiğine vurgu yaptı.

Akhmad Zakaev, Rusya’ nın uluslararası hukuku ve insan haklarını ihlal etmesine, korku ve baskı rejiminin bölgede hüküm sürmesine rağmen uluslararası toplumun kendi siyasi ve ekonomik çıkarları için bir yanılsama ile Rusya’ daki demokratik ilerlemelerden bahsedilmesini anlayamadığını, bir milyonluk bir milletin kaderinin ya da savaş suçlarının yargılanmasının ekonomik ve siyasi çıkarlara bağlı olmaması gerektiğini ifade etti.

(25 Şubat 2009 – http://www.waynakh.com/tr/?p=1690)

 

Sayı : 2009 03