Kosta’ya jübile

0
483

Oset edebiyatının temellerini atan Kosta Hetagur’un 150. yıldönümü jübilesi Güney Federal bölgelerdeki çeşitli etkinliklerle yapılacak. 

Kuzey Osetya Başbakan Yardımcısı Tabolov Hetagurov “Karaçay-Çerkes’in Hetagurov köyünde Kuzey Osetya Devlet Tiyatro Akademisi grubu gösteri yapacak… Kosta Hetagur’un anıtının bulunduğu ve adının bir caddeye verildiği Stavropol’de sanat sergileri açılacak. Oset temsilcileri Petigorsk yönetimi ile anıt konusunda anlaştı” dedi. Tabolov “Kosta Hetagurov’un anıtı San-Petersburg’da da sanat akademisi yanında açılacak.. ” dedi. 

Tabolov’un ifadesine göre, yapılacak törenler geniş bir coğrafyaya yayılıyor. Bu sene Ekimde törenle şairin köyü olan Nar adlı dağ köyünde folklor festivali açılışı yapılacak. 

…150. yıl kutlamaları çerçevesinde filolojik, sanat, etnografya konferansları, şairin eserlerinin, özel fotoğraf albümünün ve çocuk edebiyatıyla ilgili bilimsel metotların yayınlanmasının da dahil edildiği bir çok etkinlik düzenlenecek. Bunun yanında, Ekim 2009’da da Moskova’da son yirmi yıldır ilk defa Kosta Hetagur’un jübilesi nedeniyle Osetya Günleri yapılacak. Rusya’nın başkenti Moskova’da .. “Rusya ile birlikte güçlü ve tek” sloganıyla Kuzey Osetyalı sanat ustalarının katılımı ile gala yapılacak. Ardından Moskova’da bulunan Stanislavski tiyatrosunda genç opera sanatçılarının katılımıyla ‘Kosta’ adlı opera seslendirilecek. Sonbaharda ise Kafkas sıradağlarının zirvelerinden birine Kosta Hetagur adının verilmesi amacıyla tırmanış gerçekleştirilecek… 

Kosta Levanoviç Hetagur, 15 Ekim 1859’da Osetya’nın en güzel yerlerinden Nar köyünde doğdu. Hetagur kısa ömrüne şairlik, yazarlık, ressamlık, rejisörlük, artistlik, müzisyenlik, edebiyat ve tiyatro eleştirmenliği, mütercimlik gibi birçok ünvanı sığdırdı. Hetagur birkaç Kafkas dilini biliyordu, Fransızca öğrendi ve Rusça yazdığı şiirleri ile tanınmış Rus şairi ünvanını aldı. Hetagur sadece Kafkasya’da tanınan bir şair değildi. Zamanında Rasul Gamzat “Japonya’da bulundum. Ve şehirlerden birinde bana Kosta’yı çok iyi tanıdıklarını söylemeleri beni çok memnun etti” şeklinde yazmıştı. Kosta Hetagur Oset edebi dilinin temelini atan kişi olarak kabul ediliyor ve her sene Osetya’da doğum günü milli bayram olarak kutlanıyor. (Ajans Kafkas)  

 

Sayı : 2009 07