Bağımsızlık Demokrasi Özgürlük Eşitlik Birlik

Soykırımın 153. yılı

Çerkes Sürgün ve Soykırımı’nın 153. yıl etkinlikleri mayıs ayının ilk günlerinde başladı. Farklı kurumların düzenlediği panel ve konferanslarda sürgün ve soykırım konuşuldu.
21 Mayıs günü ise Türkiye’de Çerkeslerin yoğun olarak yaşadıkları bütün bölgelerde dernekler öncülüğünde anma programları gerçekleştirildi.
Anavatanın farklı noktalarındaki anma etkinlikleri yoğun katılımla gerçekleştirildi. Türkiye’deki etkinliklerin ana mekanları ise Kefken ve Taksim’deki Rusya Konsolosluğu oldu.
Karaçay-Çerkes’in başkenti Çerkesk ve Türkiye Eskişehir’de sürgün anıtlarının açılışı yapıldı.
Çerkes Sürgün ve Soykırımı ile ilgili olarak önceki yıllara oranla daha fazla sayıda siyasetçi açıklama yaparken, HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş TBMM’ye meclis araştırması önergesi sundu.
2014 yılında diasporada gerçekleştirilen 150. yıl etkinlik programları, “Diriliş ve kimlik mücadelesi” umutlarını güçlendirirken, sonraki yıllarda yapılan etkinlikler ‘kimlik nostaljisi’nin ötesine geçememeye başladı. Oysa, Çerkesler adalet talep etmek ve kimliklerini geleceğe taşıma adına, yaşadıkları her coğrafyada demokrasi, daha fazla demokrasi için mücadele etmek zorundadır.

Yazarın Diğer Yazıları

Şota Arstaa yaşamını yitirdi

Abhazya'nın tanınmış eğitimcisi, dilbilimci, Abhazya Bilimler Akademisi’nin önceki başkanlarından, akademisyen, 1. derece devlet onur nişanı sahibi Şota Arstaa 95 yaşında yaşama veda etti. Şota Arstaa,...

Vladislav Ardzınba anıldı

İstanbul Abhaz Kültür Derneği, Abhazya Cumhuriyeti’nin ilk cumhurbaşkanı, Abhazya Savaşı’nın başkomutanı Prof. Dr. Viladislav Ardzınba'nın ölümünün 14. yıldönümünde anma programı düzenledi.

‘Kahramanlar Yetiştiren Anneler’

Gudauta’ta bulunan Abhazya Halkının Vatanseverlik Savaşı Devlet Müzesi’nde 7 Mart’ta “Kahramanlar Yetiştiren Anneler” başlıklı bir sergi açıldı. 16 Mart’a kadar açık kalan sergide, 1992-1993...

Sosyal Medyalarımız

4,890BeğenenlerBeğen
1,353TakipçilerTakip Et
4,000TakipçilerTakip Et

Son Yazılar

- Advertisement -spot_img