Bağımsızlık Demokrasi Özgürlük Eşitlik Birlik

TC tarihinin ilk Abazaca sınıfında öğrenim başladı

Hendek Beylice mahallesindeki 8 derslikli ortaokulda Abaza dili sınıfı açıldı. İlk müracaatta Beylice, Çukurhan ve Büyükbıçkı mahallelerinde ikamet eden Abhaz ailelerin çocukları Kamil Berke Dağ, Mumammet Berat Dökme, Gökay Yalçın, Ayça Azın, Ercüment Devrim, Baturalp Başkoç, Semih Akar, Uğur Acar, Kerem Yıldırım, Sude Melike Aydın, Kübra Tok, Edanur Kırlak, Ethem Tunç ve Nurcan Yılmaz’dan oluşan kızlı erkekli 15 kişilik öğrenci grubu seçmeli ders olarak Abaza dilini seçti. Hendek Kafkas Kültür Derneği de seçmeli dersin hayata geçmesine katkı sağladı.
Hendek Beylice Ortaokulu’nda Abazaca dersini 31 yıl görev yapmanın ardından emekli olarak hayatını devam ettiren Abhaz kökenli emekli öğretmen İrfan Okuyucu verecek. Abazaca eğitimi haftada bir gün 2 saat olacak.
Abaza dilinin Kiril alfabesi ile yazıldığı ve 64 harften oluştuğunu ifade eden İrfan Okuyucu “Kendi köyümdeki okulumuzda öğrencilerimize ana dilimizi hem konuşma hem de yazı olarak öğretmek görevi bana verildi, çok mutluyum” dedi. Dilin yaşamda ve toplum hayatında çok önemli bir yeri olduğuna vurgu yapan emekli öğretmen İrfan Okuyucu “Sevgili çocuklar, bir dil bir toplumun var olmasıdır bir dilin kaybolması ise bir ulusun yok olması ile eşdeğerdir” diyerek ana dilleri yaşatmanın nedeninin bu olduğunu belirtti. Okuyucu, “Madem ki biz Abazayız diyoruz o halde dilimizi yaşatmak zorundayız. Bize bu imkanı veren Cumhuriyetimize, Sakarya Kafkas Kültür Derneği yetkililerine, Hendek İlçe Milli eğitim Müdürlüğüne ve okul müdürümüze velhasıl bu işe vesile olan herkese teşekkürlerimizi ifade ediyoruz” dedi.
Hendek Kafkas Kültür Derneği Başkan Yardımcısı Kamil Şirinel ise yaptığı konuşmada; “Bu girişimde emeği bulunan her bir yetkiliye ve arkadaşlarımıza, bizleri desteklemek için buraya gelen öğrenci velilerimize teşekkür ediyorum. İnşallah bu başlangıcımız, bu hakkı kazanıp da kullanamayan diğer etnik kökene mensup toplumlar için örnek olur. Onlar da bu uygulamadan yararlanırlar. Biz istiyoruz ki anadilimizi yaşatalım, çocuklarımıza da öğretelim” dedi. Şirinel ayrıca “Her toplum kendi kültürüne sahip çıksın, bizler kendi kültürümüzün milliyetçileriyiz. Eğer bizler üzerimize düşeni yapmaz isek arkadan gelen genç nesil bizleri sorgulayacaktır” diyerek katılımcılara teşekkür etti.

Yazarın Diğer Yazıları

KAFDAV konferansları devam ediyor

Kafkas Araştırma Kültür ve Dayanışma Vakfı’nın düzenlediği, Hacettepe Üniversitesi Tarih Bölümü’nde doktora öğrencisi ve Kültür Bakanlığı uzmanlarından Berat Yıldız’ın konuşmacı olarak katıldığı “Bir Hayat...

Gençlik zexesi

Balıkesir Adige Çerkes Kültür Derneği’nin düzenlediği “Gençlik Zexesi” 20 Nisan’da Susurluk Demirkapı Köyü’nde gerçekleştirildi. Etkinlikte bilgi, dans, sandalye kapma ve halat çekme yarışmaları yapıldı.

Çerkes Osmaniye Köyü’nde piknik ve şenlik

Manisa’nın Çerkes Osmaniye Köyü’nde gerçekleştirilecek olan “20. Geleneksel Bahar Pikniği ve Kafkas Şenliği”nde Manisa Çerkes Kültür Derneği Kafkas Halk Dansları Topluluğu ile İzmir Çerkes...

Sosyal Medyalarımız

4,890BeğenenlerBeğen
1,353TakipçilerTakip Et
4,000TakipçilerTakip Et

Son Yazılar

- Advertisement -spot_img