Bağımsızlık Demokrasi Özgürlük Eşitlik Birlik

The Economist Demokrasi Raporu

The Economist’ten ‘demokrasi’ raporu: Türkiye ‘hibrid rejim’ kategorisinde

The Economist dergisi, 2016 yılına dair “Demokrasi İndeksi”ni yayımladı. Rapor, dünyada “otoriterleşme eğilimi” olduğunu ileri sürerken, Türkiye “hibrid rejim” kategorisine alındı.
Etkili The Economist dergisinin İstihbarat Birimi tarafından hazırlanan “Demokrasi İndeksi”, 165 ülke ve 2 bölgedeki “demokrasinin durumu”nu mercek altına alıyor.
İndeks, 5 kategori ile belirleniyor: seçimler ve çoğulculuk, sivil haklar ve özgürlükler, hükümetin işlerliği, siyasi katılım, siyasi kültür.

Bu kategorilerden çıkan sonuçlara göre ülkeler 4’e ayrılmış: Tam demokrasiler, hibrid rejimler, otoriter rejimler ve kusurlu demokrasiler.

Sonuçlara göre kusurlu demokrasiler 57 ülkeyle birinci sırada yer alırken, onları otoriter rejimler (51), hibrid rejimler (40) ve tam demokrasiler (19) takip ediyor.
Rapor, dünyada genel itibariyle “demokrasiden uzaklaşma ve otoriterleşme eğilimi” bulunduğunu öne sürüyor.

İndeks’in birincisi Norveç olarak, Türkiye Avrupa’daki tek “hibrid rejim” olarak değerlendiriliyor.

Türkiye’nin “demokrasi reytingi”, 2013 yılından bu yana düzenli olarak düşüyor.
Türkiye’nin 2016 yılında 97. sıraya gerilediğini ve Madagaskar ile Kırgızistan arasında “sandviç” olduğunu kaydeden The Economist, bunun esas nedeninin 15 Temmuz’dan sonra başlatılan tasfiye operasyonu olduğunu iddia ediyor.
Raporda hibrid rejimin özellikleri arasında, “seçimlerin azımsanamayacak usulsüzlükler nedeniyle özgür ve adil sayılmaması” sayılıyor. Bunun yanı sıra, hükümetin muhalefet partilerine ve adaylarına baskılarının da yaygın olabileceği belirtiliyor.
Rapor hibrid rejimlerde yolsuzluğun yaygın, hukuk devletinin, sivil toplumun zayıf olduğunu, “tipik olarak” da gazetecilere yönelik baskıların olduğu ve yargının bağımsız olmadığı savunuluyor.

Türkiye pek çok Afrika ve Latin Amerika ülkesinden geride yer alırken, yakın zamanda gerildiği iki ülkeden Hollanda 12. sıradayken, Almanya da 13. sırada. (haber.sol.org.tr)

Yazarın Diğer Yazıları

«Аҧсуа Аџьыка»

Сақариа Хәаахәҭра-Ааглыхра Апалата (SATSO) адҵааларала, Аҭырқә Патент-Марка Наплакы, «Аҧсуа Аџьыка» ахьӡ, Сақариа ақалақь ишатәу иӡбаны, иақәшаҳаҭит. «Аҧсуа Аџьыка» аншьан нацла, Сақариа ахьӡ аҿы ианҵо...

Сымсым Аҧсуаҭҵааратә Институт акадр аҿы

Аҭҵааҩы-Ашәҟәҩы Сымсым Селчуқ Сол, Аҧсуаҭҵааратә Институт адиректор Арда Ашәба инапаҵаҩрала, Мшаҧымза 1 инаркны институт акадр далахәхит.

Аекологиатә тренинг мҩаҧысит Хәаԥ ақыҭа

Аҵареи, асоциалтә активреи, агәабзиарахьчареи рзы АААК аҟәшеи, ААУ аекологиеи аҧстәқәа рморфологиеи ркафедра аметодист, арҵаҩы еиҳабы Маиа Цыбулевскаиеи иацырҵоит ақыҭа школхәыҷқәа рзы аекологиатә тренингқәа рымҩаҧгара....

Sosyal Medyalarımız

4,890BeğenenlerBeğen
1,353TakipçilerTakip Et
4,000TakipçilerTakip Et

Son Yazılar

- Advertisement -spot_img