Bağımsızlık Demokrasi Özgürlük Eşitlik Birlik

Jıneps’ten okura

Farklı değerlendirmeler

Rusya Federasyonu ve Gürcistan devletinin resmi sözcüleri olmasa da o bakışı yansıtıyor diyebileceğimiz kimi siyasi analizci ve gazetecilerin yazılarının çevirilerini yayınlıyoruz zaman-zaman. Yanı sıra Avrupalı siyaset analizcilerinin yazılarını da. Kimi okuyucularımız bu yazılarda Çerkesler olarak hoşumuza gitmeyen yaklaşımlara tepki gösteriyor, hatta bu tepkiyi gazetemize yöneltiyor kimi zaman. Hoşumuza gitmese de bu yazıları farklı bakış açılarını bilebilmek ve değerlendirebilmek için yayınlıyoruz, yayınlamaya da devam edeceğiz.
Bu sayıda yer verdiğimiz iki yazı, RF resmi bakışını yansıtan yazılar olarak değerlendirilebilir rahatlıkla. Bir yandan Çerkes soykırımı değerlendirilir ve böyle bir şey yok denirken diğer yandan da soykırım yaklaşımını destekleyen düşünceler üreten bir İsrailliye Filistin hatırlatması yapılarak “sen önce eteğindeki pisliğe bak” yaklaşımı sergilenmekte.
Gürcistan’ın Çerkes soykırımına yaklaşımı, yitirdiği ağustos’08 savaşı sonrası taktik değişiklik olarak irdelenir ve bunun Adığe-Abaza ilişkilerini bozmaya, intikam almaya yönelik bir oyun olduğu değerlendirilirken diğer yandan tehditvari yaklaşımlarla Adığelere aba altından sopa gösterilmesi ihmal edilmemekte.
Yazılardan biri, Tiflis’te düzenlenmen toplantı öncesi yazılmasına karşın değerlendirme bazında tazeliğini koruyor.
Çevirilerini yayınladığımız yazarların, vatandaşları Tamara Polovinkina’nın “Çerkesya, Gönül
Yaram” kitabını ve Çarlık Rusyası askeri külliyatını okumalarını tavsiye etsek işe yarar mı acaba?
Ya da Çerkeslere ‘Adığe-Abaza ayrışması RF ve Gürcistan politikalarına destek vermektir’ desek işe yarar mı?
Jıneps YK

 

 

Sayı : 2011 01

Yazarın Diğer Yazıları

Sürgün ve soykırım temalı yarışmalar

Kafkas Dernekleri Federasyonu (KAFFED), 21 Mayıs 1864 Çerkes Soykırımı ve Sürgünü'nün 160. yıldönümü kapsamında düzenlediği afiş ve resim yarışmalarının duyurusunu yaptı. Afiş yarışması: https://kaffed.org/2024/03/28/cerkes-soykirimi-ve-surgununun-160-yili-afis-yarismasi/ Resim yarışması:...

AÇD müzik şöleni

Ankara Çerkes Derneği’nin organize ettiği “Wored Gecesi” 27 Nisan 2024 saat 19.30’da Çankaya Belediyesi Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek.

Selçuk Sımsım ABIGI kadrosunda

Araştırmacı yazar Selçuk Sol Sımsım, Abhaz Araştırmaları Enstitüsü Direktörü Arda Aşuba’nın onayıyla 1 Nisan 2024 itibariyle Abhaz Araştırmaları Enstitüsü (ABIGI) kadrosuna alındı.  

Sosyal Medyalarımız

4,890BeğenenlerBeğen
1,353TakipçilerTakip Et
4,000TakipçilerTakip Et

Son Yazılar

- Advertisement -spot_img