Bağımsızlık Demokrasi Özgürlük Eşitlik Birlik

Çerkes Diasporası’ndan Küresel Çağrı

Geçtiğimiz sene 21 mayıs eylemlerini farklı ülkelerde gerçekleştiren uluslararası organizasyon komitesi, bu yıl da farklı ülkelerden örgütlerin katılımıyla bir inisiyatif oluşturarak diasporaya ve dünya kamuoyuna yönelik eylem çağrısında bulundu.

ABD, Almanya, İsrail ve Türkiye’den 14 örgütün katıldığı MAY21 inisiyatifi, bulundukları ülkelerin Rusya temsilcilikleri önünde protesto eylemi gerçekleştirecekler. Diaspora ve dünya kamuoyuna yönelik bir çağrı metnini inisiyatife ait may21.org adresli web sayfasından duyuran inisiyatife Türkiye’den şu ana dek:
Adige Khase Çerkes Derneği (Gaziosmanpaşa), Birleşik Kafkasya Derneği, Demokrasi İçin Çerkes Girişimi,·Jıneps Gazetesi, Kafkas Vakfı, Kafkasevi, Kafkasya Forumu,·Samsun Birleşik Kafkasya Derneği·destek ve katılımlarını açıkladılar.
Türkiye’de moderasyonunu Kafkasya Forumu’nun üstlendiği, ortak basın bülteni ve içerikle eylemlere hazırlanan MAY21 İnisiyatifi’nin çağrısı şu şekilde:
Rusya’ya, Çerkesya’nın nerede olduğunu sorun!
Modern Avrupa tarihinin ilk soykırımı, Çerkesleri Çerkesya kıyılarından söküp atmıştır. İmparatorluğunu kurabilmek adına Çerkesleri ve ülkelerini yok etmeyi seçen Rusya, Çerkes soykırımı halen dünyadan saklamaktadır.
Bugün 147 yıl sonra Çerkesler Soçi Olimpiyatları’na karşı küresel bir inisiyatif örgütleyerek gerçekleri dile getirmektedir. Soçi, Çerkesya’nın başkenti ve bütün bir halkın yok oluşa sürüklendiği, sürgüne yollandığı ana limandı. Rusya’nın 150 yıl öncesinde Çerkesya zaferini ilan ettiği yer, Krasnaya Polyana, Olimpik müsabakaların ana merkezi olacaktır.
Soçi Olimpiyatları’na karşıt olmak sadece 150 yıllık hatıralar ile ilgili değildir. Aynı zamanda bu mücadele, insanlığa karşı, Çerkeslere karşı işlenen süregelen suçlar, UNESCO Dünya Mirası alanlarının çevresel yıkımı, 50 milyar dolarlık maliyetiyle tarihin en pahalı Olimpik oyunlarına yol açan yolsuzluklar ve bölgedeki insan hakları ihlalleriyle ilgilidir.
Sadece Çerkeslere değil, insanlık tutkusu olan herkese çağrı yapıyoruz:
Sizi, bulunduğuz yere en yakın Rusya temsilciliğine, Çerkesya’nın nerede olduğunu sormaya davet ediyoruz.
– BERLİN KUZEY KAFKASYA KÜLTÜR DERNEĞİ
– BİRLEŞİK KAFKASYA DERNEĞİ
– CALIFORNIA ÇERKES DERNEĞİ
– ÇERKES KÜLTÜR ENSTİTÜSÜ
– ÇERKES ENSTİTÜSÜ MÜNİH
– GAZİOSMANPAŞA ADIGE KHASE-ÇERKES DERNEĞİ
– İSRAİL ÇERKES DERNEĞİ, NEFİNE
– JINEPS GAZETESİ
– DEMOKRASİ İÇİN ÇERKES GİRİŞİMİ
– KAFKAS EVİ
– KAFKASYA FORUMU
– KAFKAS VAKFI
– ÜRDÜN KAFKASYA ÇERKESLERİ DOSTLARI DERNEĞİ
– SAMSUN BİRLEŞİK KAFKASYA DERNEĞİ
www.may21.org

 

Sayı : 2011 05

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

Yazarın Diğer Yazıları

Sürgün ve soykırım temalı yarışmalar

Kafkas Dernekleri Federasyonu (KAFFED), 21 Mayıs 1864 Çerkes Soykırımı ve Sürgünü'nün 160. yıldönümü kapsamında düzenlediği afiş ve resim yarışmalarının duyurusunu yaptı. Afiş yarışması: https://kaffed.org/2024/03/28/cerkes-soykirimi-ve-surgununun-160-yili-afis-yarismasi/ Resim yarışması:...

AÇD müzik şöleni

Ankara Çerkes Derneği’nin organize ettiği “Wored Gecesi” 27 Nisan 2024 saat 19.30’da Çankaya Belediyesi Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek.

Selçuk Sımsım ABIGI kadrosunda

Araştırmacı yazar Selçuk Sol Sımsım, Abhaz Araştırmaları Enstitüsü Direktörü Arda Aşuba’nın onayıyla 1 Nisan 2024 itibariyle Abhaz Araştırmaları Enstitüsü (ABIGI) kadrosuna alındı.  

Sosyal Medyalarımız

4,890BeğenenlerBeğen
1,353TakipçilerTakip Et
4,000TakipçilerTakip Et

Son Yazılar

- Advertisement -spot_img